Prehiter, s plavimi lučmi in brez tablice

Civilna patrulja prometne policije iz Donauwörtha je 27. februarja 2023 na avtocesti 25 med Großsorheimom in Harburgom opazila precej nenavaden primer tudi za izkušene policiste.

Nadzor
Nadzor prometa - Nemčija | Foto: Polizei Schwaben Nord

Patrulja je opazila vlačilec s polpriklopnikom, ki je po klancu navzgor vozilo z občutno preveliko hitrostjo. Poleg tega je imel na kabini nameščeni dve utripajoči modri luči za intervencijska vozila, iz tovornjaka pa je voznik še odstranil prednjo registrsko tablico. Pri nočni vožnji s kalibriranim merilnim sistemom je bila izmerjena hitrost 100 km/h – ob gostem prometu je na tem odseku dovoljena hitrost največ 60 km/h. Po odštetju zakonsko določene tolerance meritev je očitana hitrost še vedno znašala 95 km/h.

V kasnejšem postopku je 24-letni poklicni voznik policistom pojasnil, da je bil pod velikim časovnim pritiskom zaradi nujne dostave blaga iz Spodnje Saške v Rain in je zato odstranil sprednjo registrsko tablico, da bi se izognil kaznim zaradi prehitre vožnje, ko bi ga pri prehitri vožnji fotografirali stacionarni radarski merilniki. Pregled zabeleženih podatkov v tahografu je pokazal, da je največjo dovoljeno hitrost voznik večkrat prekoračil.


Predvidena globa samo za te kršitve znaša okoli 1.400 evrov. Proti 24-letnemu vozniku, ki so mu že pred tem zaradi različnih prometnih prekrškov začasno odvzeli vozniško dovoljenje, zdaj vodijo tudi kazenski postopek.