Potujoča knjižnica za Posočje

Marca so v Tolminu slovesno predstavili nov bibliobus, ki bo skrbel za dostopnost knjižnične dejavnosti prebivalcev Zgornjega Posočja. Gre za peti bibliobus, ki bo obiskoval bralce v Zgornjem Posočju in je zgrajen na šasiji Mercedes-Benz Actros L.

Mercedes-Benz Actros - potujoča knjižnica
Mercedes-Benz Actros - potujoča knjižnica | Foto: AS-Domžale

Novi bibliobus omogoča moderno opravljanje dejavnosti potujoče knjižnice, ki je v Posočju izjemno priljubljena, saj na njej izposodijo petino vsega gradiva v knjižnični mreži. Redno pa obiskujejo več kot 80 izposojevališč mesečno, med katerimi so tudi tovarne, vrtci, šole in domovi za ostarele. Za starejše prebivalce in otroke je Potujoča knjižica edina možnost samostojnega obiska knjižnice.

Mercedes-Benz Actros - potujoča knjižnica

Knjižne police in predali v notranjosti novega vozila zagotavljajo več kot sto tekočih metrov prostora za postavitev knjižničnega gradiva, posebnost pa so tudi knjižni predali z avtomatiziranim izvlečnim sistemom, ki omogočajo hitro prilagoditev prostora najmlajšim. Vozilo je opremljeno tudi z video projektorjem s projekcijskim platnom ter računalniško opremo, ki omogoča dostop do elektronskih gradiv, ki jih ponuja knjižnica. S posebnim dvigalom ter enonivojsko površino notranjosti vozila je poskrbljeno tudi za dostop za gibalno ovirane in starejše bralce, posebna kvaliteta vozila pa je njegova samooskrbnost, ki je zagotovljena z napajanjem zmogljivih baterij preko sončnih celic na strehi vozila.

Mercedes-Benz Actros - potujoča knjižnica

Za predelavo vozila je poskrbelo slovensko podjetje AS Domžale. Zunanjo podobo je oblikoval Matic Leban.

Mercedes-Benz Actros - potujoča knjižnica

Fotogalerija