Popolnoma električni E-Transit bo zmanjšal število nesreč

Celovit nabor sistemov za pomoč vozniku povsem električnega Forda E-Transita je gospodarskemu vozilu prinesel zlato nagrado neodvisne ustanove za varnost vozil Euro NCAP.

ford-e-transit
E-Transit ponuja tehnologije za pomoč vozniku, vključno s sistemom za pomoč pred trkom z zaznavanjem pešcev, inteligentnim aktivnim tempomatom s prepoznavanjem prometnih znakov, sistemom za nadzor mrtvih kotov z opozarjanjem in pomočjo pri menjavi voznega pasu, sistemom za pomoč v križiščih, 360-stopinjsko kamero in pomočjo z zaviranjem pri vzvratni vožnji.

Nagrado so mu podelili na podlagi analize tehnologij, ki vključujejo avtonomno zaviranje v sili ob približevanju vozilom, kolesarjem in pešcem, tehnologijo za ohranjanje voznega pasu, sistem za prepoznavanje prometnih znakov in sisteme za nadzor potnikov.

Zlata nagrada za model E-Transit pomeni, da Ford zdaj ponuja edini dve vozili v dvotonskem segmentu z zlato nagrado Euro NCAP za pomoč vozniku, potem ko sta bila decembra 2020 nagrajena tudi sestrska Transitova modela z dizelskim pogonom.

“Euro NCAP je sopomenka za varnost vozil in da je ta organizacija zlato nagrado podelila tudi E‑Transitu, je dokaz Fordove zavezanosti varnosti uporabnikov v celotni paleti gospodarskih vozil,” je povedal Stuart Southgate, direktor varnostnega inženiringa pri Fordu Evropa. “Napredni asistenčni sistemi v E-Transitu pomagajo pri zagotavljanju varnosti vozniku in drugim udeležencem v prometu ter podpirajo prevoznike, ki želijo čim bolj povečati čas obratovanja, hkrati pa omejiti stroške zavarovanja in popravila v primeru nezgode.”

E-Transit ponuja tehnologije za pomoč vozniku, vključno s sistemom za pomoč pred trkom z zaznavanjem pešcev, inteligentnim aktivnim tempomatom s prepoznavanjem prometnih znakov, sistemom za nadzor mrtvih kotov z opozarjanjem in pomočjo pri menjavi voznega pasu, sistemom za pomoč v križiščih, 360-stopinjsko kamero in pomočjo z zaviranjem pri vzvratni vožnji.

Euro NCAP je s simulacijami preizkušal delovanje opozarjanja voznika in aktivnih varnostnih tehnologij pri približevanju parkiranim vozilom ali počasnejšemu prometu ter ko vozilo spredaj močno zavira. Testiranje je vključevalo tudi odzive na otroka, ki steče na cesto, ter kolesarje in pešce, ki hodijo po cesti ali jo prečkajo – to so zelo verjetni scenariji v mestnih okoljih, kjer bodo po Fordovih predvidevanjih uporabljali večino E-Transitov.

Zlata nagrada za E-Transita je dodatno okrepila Fordovo vodilno vlogo na področju varnostne tehnologije za dostavna vozila. Zlato nagrado je prejel tudi Transit Custom, s čimer je Ford postal edini proizvajalec z zlato oceno za dostavna vozila v segmentu eno- in dvotonskih ter električnih vozil.

Ford že izvaja pilotno testiranje E-Transitov v tipičnem vsakodnevnem obratovanju pri izbranih strankah po Evropi, dobave strankam pa se bodo predvidoma začele spomladi 2022.