Poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov

Med 14. in 20. majem 2018 bo v večini evropskih držav, tudi Sloveniji, potekal evropsko usklajen nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Namen t. i. akcije Truck & Bus je zmanjšati število kršitev cestnoprometnih predpisov pri prevozu tovora ter potnikov.

Voznik tovornega vozila je s predrto pnevmatiko vozil po avtocesti še vsaj 10 km

Policisti bodo preverjali spoštovanje cestnoprometnih pravil, pozorni pa bodo predvsem na kršitve, ki so povezane s trajanjem vožnje ter obveznimi počitki in odmori voznikov, manipulacijami z zapisovalnimi napravami (tahografi) in tehnično brezhibnostjo vozil.

Preverjali bodo tudi, ali vozniki tovornih vozil med vožnjo uporabljajo mobilne telefone, kar lahko vpliva na zmanjšano zbranost med vožnjo, in ali so pripeti z varnostnim pasom. Kontrolirali bodo še ustreznost listin, pozornost pa bo namenjena tudi pravilnemu nalaganju in pritrditvi tovora ter preobremenjenosti vozil.

Akcijo med evropskimi državami koordinira Tispol, evropska mreža prometnih policij.

Neupoštevanje pravil, pa tudi nepazljivost, zmanjšana pozornost, utrujenost in posledično prepočasno odzivanje voznika, ki upravlja z več desettonskim vozilom, lahko pripelje do prometne nesreče z zelo hudimi posledicami! Tega se veliko voznikov tovornjakov na žalost premalo zaveda. Zato vse voznike tovornih vozil in avtobusov opozarjamo, naj vozijo spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju.

 

Fotogalerija