Ponovni zagon proizvodnje tovornjakov

MAN je ta teden znova zagnal proizvodnjo tovornjakov. Proizvodnja je bila šest tednov zaustavljena zaradi pomanjkanja dobav komponent, ki jih je povzročila vojna v Ukrajini. Ponovnega zagona v Münchnu se je v ponedeljek zgodaj zjutraj udeležil bavarski premier dr. Markus Söder.

MAN tovarna
MAN proizvodnja | Foto: MAN Truck & Bus

"Ponovni zagon proizvodnje tovornjakov je zelo dober signal za naše zaposlene in stranke. Vendar pa še ni razloga za evforijo. Svojim običajnim proizvodnim količinam se bomo približevali le korak za korakom. Proizvodnja ostaja predmet velikih negotovosti. Če se bo vojna spet močneje premaknila v zahodno Ukrajino, se bomo morda soočili s ponovnim zastojem dobav. Prilagodljivost je in ostaja še naprej ključna," je dejal izvršni direktor MAN-a Alexander Vlaskamp.

Dobavitelji v Ukrajini, ki izdelujejo kabelske snope za MAN, so trenutno ponovno sposobni proizvajati, čeprav na nizki ravni. Poleg tega MAN išče dodatne dobavitelje v drugih državah. Trenutno bo imel MAN v svoji ponudbi bistveno manj različic, njihovo število se bo – z visoko stopnjo negotovosti – ponovno povečevalo korak za korakom, dokler se dobave komponent ne normalizirajo.

MAN sledi svojemu programu prestrukturiranja v povezavi s preoblikovanjem družbe. Zaradi zmanjšanega proizvodnega programa bo morala družba še naprej uporabljati instrument skrajšanega delovnega časa na svojih nemških lokacijah.