Od 15. novembra dalje obvezna zimska oprema

V ponedeljek, 15. novembra, nastopi obdobje obvezne uporabe zimske opreme. Na spremenjene vozne okoliščine se je dobro pripraviti pravočasno, prav tako pa je potrebno pripraviti tudi svoje vozilo in ga temeljito pregledati.

Zima

S pravilno pripravo vozila bodo vozniki lahko prišli varneje na cilj, s tem pa bo njihova udeležba v prometu varnejša za vse. Dezen pnevmatik mora biti globok najmanj 3 mm. Globino lahko preverimo z ustreznim merilnikom oz. kovancem za 1 EUR (njegov zlati rob je namreč širok 3 mm) ali s pomočjo oznak, ki so na pnevmatiki. Globino je smiselno preverjati bolj pogosto, še posebej, če je zima blaga, saj je pri višjih temperaturah tudi obraba večja.

Ustrezne pnevmatike ključnega pomena za varno vožnjo 

Pnevmatike so edini stični del vozila z voziščem, zato moramo poskrbeti, da bo ta vedno optimalen. Poletne pnevmatike ne omogočajo optimalnega oprijema cestišča, kar je še posebej izraženo ob nižjih temperaturah in na spolzkem cestišču.


Dezen pnevmatik mora biti globok najmanj 3 mm. Globino lahko preverimo z ustreznim merilnikom oz. kovancem za 1 EUR (njegov zlati rob je namreč širok 3 mm) ali s pomočjo oznak, ki so na pnevmatiki. Globino je smiselno preverjati bolj pogosto, še posebej, če je zima blaga, saj je pri višjih temperaturah tudi obraba večja.

  • Samo zimske pnevmatike na vseh kolesih omogočajo uspešno speljevanje in pospeševanje, učinkovito zaviranje, nespremenjeno smer pri zaviranju in varno vožnjo skozi ovinke.
  • Pospeševanje, zavijanje in zaviranje z vozilom je v veliki meri odvisno od oprijema pnevmatik z voziščem, zato vedno zagotovite, da so vaše pnevmatike v dobrem stanju ter pravilno napolnjene po priporočilih proizvajalca.
  • Snežne verige zagotavljajo najboljši oprijem za ekstremne zimske razmere, kot je močno sneženje. V kolikor so potrebne oz. obvezne, morajo biti na pogonskih kolesih. Bodite pozorni na cestne odseke, označene s prometnim znakom »Uporaba snežnih verig«, kjer morate obvezno uporabiti snežne verige. Z nameščenimi verigami vozite največ 50 km/h.
  • Varnostno razdaljo je priporočljivo povečati. Pomembno je tudi, da poskrbite za zadostno bočno razdaljo ob morebitnem prehitevanju pešca, ali kolesarja, pri tem pa pazite, da ga ne poškropite s snežno brozgo.
  • Tehnika zaviranja na mokrem, zasneženem ali poledenelem cestišču je spremenjena. Nenadno zaviranje in zavijanje povzroči, da lahko pnevmatike izgubijo že tako slab oprijem na cesti, s tem pa lahko vozilo zdrsi. Na zasneženem in poledenelem vozišču se je težje ustaviti v sili, prav tako se lahko pot ustavljanja podaljša (prikaz na spodnji sliki).

Pripravite se na vožnjo in poskrbite za pripravo vozila 

  • Preverite informacije o stanju na cestah, preden se odpravite na pot, saj se boste tako izognili morebitnim zastojem. Od doma odidite pravočasno, da se izognete vožnji v časovni stiski, saj nas ta lahko sili v tvegano vožnjo. Vožnja v jesenskih in zimskih razmerah, še posebej po spolzkem, poledenelem in zasneženem vozišču, je lahko zelo zahtevna in od voznika zahteva veliko večjo osredotočenost na vožnjo.
  • Brezhibno delovanje zavor je nujno za varno vožnjo, zato redno preverjajte nivo zavorne tekočine, zamenjate pa jo najmanj vsaki dve leti.
  • Uporaba žarometov podnevi je v Sloveniji med vožnjo z motornim vozilom obvezna. Prižgani žarometi omogočajo večjo vidljivost in vidnost. Poskrbite, da so vaši žarometi čisti in da delujejo brezhibno.
  • Vožnja v megli je pozimi zelo pogosta in izredno poslabša vidljivost. Ko je vidljivost manjša od 50 m, je najvišja dovoljena hitrost 50km/h. Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali meglenke (ali kombinacijo teh žarometov).
  • Pred vožnjo dobro očistite vsa stekla in očistite z vozila led in sneg. Pozimi se vidljivost zaradi sneženja in rosenja zelo poslabša. Očiščena stekla omogočajo primerno vidljivost, zato je potrebno preveriti izrabljenost metlic brisalcev vetrobranskega stekla in jih po potrebi zamenjati. Potrebno je tudi preveriti, ali imamo v rezervoarju za vodo zimsko čistilo za steklo, ki preprečuje zmrzovanje stekla ob njegovi uporabi.

Posebnosti pri vožnji tovornih vozil in avtobusov 

Zaradi večje mase tovorna vozila in avtobusi potrebujejo daljši čas, da se ustavijo. Zaradi tega morajo vozniki v tem letnem času posebno pozornost nameniti zagotovitvi tehnične ustreznosti teh vozil. Nujen je pregled strehe celotnega tovornega vozila ali avtobusa, saj s strehe padajoče snežne in ledene plošče lahko ogrožajo druge udeležence v prometu, zato jih je potrebno v celoti odstraniti. Priporoča se, da imajo zimske pnevmatike globlji profil od predpisanega. Preverite tudi ustreznost tlaka v pnevmatikah, saj je to ključnega pomena za dober oprijem.   


V zimo trezno in z opremo ustrezno    

Alkohol je v povezavi z neprilagojeno hitrostjo ključni dejavnik tveganja za nastanek prometnih nesreč. V promet se zato podajte le s trezno glavo, upoštevajte pravila in predpise ter vozite strpno, odgovorno in pametno. V jesenskih in zimskih razmerah so zaradi dežja in snega ceste pogosto mokre in spolzke, na vozišču so večje količine odpadlega listja, vidljivost zmanjšuje megla, nižje temperature pa prinašajo poledico. Dan je vse krajši, zato je vidljivost še slabša.

Ključnega pomena za vse udeležence v prometu je, da so dobro vidni in s tem tudi bolj varni, kar v teh letnih časih še posebej velja za pešce in kolesarje. Uporaba različnih svetlobnih in odsevnih teles nam lahko v mraku, temi ali pogojih slabše vidljivosti reši življenje. Nevarnost predstavljajo tudi zasnežene ceste, ko vozniki motornih vozil veliko težje pravočasno ustavijo. Vidnost, previdnost, upoštevanje predpisov in cestnih razmer nam lahko zagotovijo varnejše poti, tudi v neugodnih vremenskih pogojih jeseni in pozimi.