Novi FMX že v Sloveniji

Na slovenske ceste je zapeljal novi Volvo FMX. Tega odlikuje povsem nova kabina, večja nosilnost in inovativna varnostna oprema. S povečano nosilnostjo sprednje osi do 20 ton in sklopom osi z nosilnostjo 38 ton je novi Volvo FMX zasnovan za najtežje razmere ter najzahtevnejše prevoze.

16141049427283563807484472069227583470574315o

Popolnoma nova kabina z robustno zunanjostjo

FMX je zasnovan na novi platformi kabine, ki temelji na Volvovih dolgoletnih in uspešnih izkušnjah z ustvarjanjem robustnih tovornih vozil za gradbeništvo z najrazličnejšimi rešitvami. V dnevni kabini je do 800 litrov odlagalnega prostora, zaradi nižjih vrat in novih vzvratnih ogledal imajo vozniki boljšo vidljivost. Vidljivost je mogoče še dodatno izboljšati z dodatnimi kamerami na sopotnikovi strani, ki prikazuje dodaten pogled na stranski del tovornega vozila.

Skupna masa kompozicije do 150 ton poveča produktivnost

Novo vozilo Volvo FMX odlikuje najmasivnejša pridobitev v ponudbi šasij – sklop osi z nosilnostjo 38 ton, ki omogoča do 150 ton največje skupne mase kompozicije. Tudi sprednje zračno vzmetenje je posodobljeno in omogoča nosilnost sprednje osi do 10 ton oziroma 20 ton v primeru dvojne sprednje osi. Pri tovornih vozilih s krmiljeno pomožno osjo pred ali za gnano osjo so bili krmilni koti povečani, kar zagotavlja boljše manevrske sposobnosti in manjšo obrabo pnevmatik. Vse te izboljšave povečujejo produktivnost in zmanjšujejo stroške pri prevozih v gradbeništvu.

Varnostna oprema, ki pomaga pri preprečevanju nesreč

Novi Volvo FMX je opremljen s prilagodljivim tempomatom (ACC), ki zdaj deluje pri vseh hitrostih vse do popolne zaustavitve. Del varnostne opreme vozila Volvo FMX je tudi tempomat za vožnjo po klancu navzdol, ki preprečuje neželeno pospeševanje med spustom po klancu tako, da nastavi največjo hitrost. Elektronsko upravljani zavorni sistem (EBS), ki je predpogoj za varnostno opremo, kot sta opozorilo pred trkom z zaviranjem v sili in elektronski program stabilnosti, je odslej del serijske opreme novih tovornih vozil. Tudi dinamični krmilni sistem Volvo z varnostnima sistemoma pomoč za vzdrževanje smeri znotraj voznega pasu in podpora stabilnosti je na voljo kot dodatna oprema.

Fotogalerija