Nekateri med vožnjo celo gledajo televizijo

Ob evropskem dnevu brez smrtnih žrtev na cestah, ki poteka 21. septembra 2017, se tudi v uredništvu revije Transport & Logistika pridružujemo pozivu za znatno in trajnostno znižanje števila smrtnih žrtev in hujših poškodb na cestah po svetu – »ProjectEDWARD«.

Nekateri med vožnjo celo gledajo televizijo

Prav tako tudi v družbi DARS s svojimi ekipami zaposlenih redno spremljajo stanje na področju prometne varnosti ter izvajajo številne projekte, s katerimi želijo zmanjšati število smrtnih žrtev in poškodovanih na avtocestah. Projekti so vezani na cilje Resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa.

Avtoceste in hitre ceste, na katerih se promet letno povečuje za okoli 5 odstotkov, redno pregledujejo ter nadzirajo, vzdržujejo in obnavljajo. Novi odseki so zgrajeni po najnovejših varnostnih standardih, kljub temu pa ugotavljajo, da je vzrok nesreč večinoma na strani voznikov samih.

Zato se tudi DARS redno vključuje v družbenoodgovorne projekte s področja prometne varnosti na državni in mednarodni ravni, hkrati pa redno izvajajo preventivne ukrepe za varnost naših uporabnikov avtocest. Statistike kažejo, da so v varno omrežje povezani vsi, upravljavci cest in poleg drugih odgovornih institucij za promet in varnost tudi vozniki sami. Število prometnih nesreč v odvisnosti od vremenskih okoliščin kaže, da so prometne nesreče pogostejše ob lepem vremenu, saj so takrat hitrosti previsoke, pozornost pa manjša. Torej smo tudi vozniki tisti, ki nosimo velik delež odgovornosti za svojo varnost in za varnost drugih udeležencev v prometu. 

Po opažanjih in raziskavah, ki jih je v zadnjem času opravila Javna agencija RS za varnost v prometu (https://www.avp-rs.si/kar-tri-cetrtine-voznikov-med-voznjo-uporablja-telefon/), se število nesreč povečuje zaradi nepozornosti oziroma uporabe telefonov, tablic in celo gledanja televizije med vožnjo.

Pogost vzrok nesreč je tudi utrujenost voznikov, predvsem tovornih vozil, kar kažejo posnetki nesreč nadzornih kamer (silovita trčenja brez zaviranja).

Projektu Evropski dan brez smrtnih žrtev na cestah se pridružujemo z željo, da sporočilo akcije doseže čim širši krog uporabnikov avtocest in da tako sklenemo krog povezanosti v varno omrežje.