Ne zanašajte se na sisteme za nadzor tlaka

Tlak v pnevmatikah je potrebno redno preverjati in seveda tudi po menjavi pnevmatik. In čeprav ima vse več vozil samodejne sisteme za nadzor tlaka v pnevmatikah (RDKS), ti so namreč obvezni pri vseh vozilih izdelanih po letu 2014, je potrebno tlak v pnevmatikah preverjati tudi na običajen način.

Ne zanašajte se na sisteme za nadzor tlaka

Po podatkih drugega največjega nemškega avto kluba ti sistemi ne zagotavljajo ustrezne natančnosti, kar so tudi pokazali testi evropske okolijske organizacije Transport & Environment. Idirektni RDKS sistemi nadzirajo tlak v pnevmatikah preko senzorjev ESP ali ABS in manjših sprememb v tlaku ne zaznajo. Ti so namreč zasnovani tako, da se ne oglašajo prepogosto in s tem uporabniku ne povzročajo preglavic.

Veliko bolj varno bi namreč bilo, da bi se tovrstni sistemi pogosteje oglašali kot redkeje. Kajti prenizek tlak v pnevmatikah ima lahko smrtne posledice: že 0,5 bara prenizek tlak v pnevmatikah dviguje porabo goriva in občutno slabša stabilnost vozila. Zato je nujno potrebno tlak v pnevmatikah redno preverjati.