Nadzor hitrosti

V tem tednu bo po vsej državi potekala akcija, namenjena umirjanju hitrosti, del katere je tudi maraton nadzora hitrosti, ki ga bodo policisti izvajali v petek, 19. aprila 2024. Ne le v Sloveniji, v mnogih evropskih državah bodo policisti 24 ur poostreno preverjali, ali vozite prehitro.

promet tovornjaki cesta

Agencija za varnost prometa vse voznike poziva, naj vozijo zmerno in odgovorno, saj se objestna in agresivna vožnja vse prepogosto konča usodno. Globe so v takšnih primerih še najmilejša posledica, ki jo nosi povzročitelj.

Preventivne aktivnosti tega tedna so del mednarodno usklajene akcije, ki se bo izvajala na območju celotne Evrope, akcijo pa koordinira Evropska mreža prometnih policij (Roadpol). Tudi na slovenskih cestah je neprilagojena hitrost namreč še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Lani je bilo zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah 32 smrtnih žrtev, leta 2022 pa 26. 

 Po trenutnih začasno veljavnih podatkih smo do 14. aprila letos na naših cestah zabeležili 806 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti. V teh prometnih nesrečah so štiri osebe umrle, 59 je bilo hudo, 353 pa lažje telesno poškodovanih. V enakem obdobju lani je bilo zabeleženih 861 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, v katerih so umrle 4 osebe, 49 je bilo hudo, 346 pa lažje telesno poškodovanih. Omejitve hitrosti spoštujte zato, da boste na cilj prišli varno!