Na Brniku bodo ponovno gradili

V podjetju cargo-partner so po dobrih dveh letih odprtja iLogističnega centra na Brniku, v neposredni bližini ljubljanskega letališča že zapolnili skladiščne kapacitete, zato so se odločili za predčasno izgradnjo »druge faze«. Po prvotnem scenariju je bila širitev kapacitet predvidena za obdobje 2024-2026.

cargo-partner-ilogistični-center-brnik-1

Podjetje cargo-partner, ki je v Sloveniji prisotno že od leta 1996, se uvršča med največje ponudnike info-logističnih storitev in mednarodnih prevozov v Sloveniji. Od odprtja logističnega centra na Brniku v letu 2019, ki je eden največjih znotraj skupine cargo-partner, je podjetje močno povečalo prepoznavnost v širšem slovenskem prostoru. Z novim centrom je podjetje doživelo dodaten zagon ter 25.000 m2 skladiščnih kapacitet zapolnilo že v dobrem letu, zato so konec leta 2020 začeli z načrtovanjem izgradnje druge faze obstoječega objekta.

Viktor Kastelic pojasni razloge za takšno odločitev: »Od odprtja iLogističnega centra so se stvari odvijale zelo hitro. Zapolnitev kapacitet smo pričakovali v dobrih dveh letih, vendar smo bili po letu dni že skoraj polni. Hitra rast, potrebe naših strank in uspešnost poslovanja v obstoječem objektu so nas pripeljala do predčasnega načrtovanja razširitve, t.i. »faze 2«, ki je bila po prvotni časovnici predvidena za obdobje 2024-2026.«

Začetek gradnje v 2022

Projekt načrtovanja dodatnih logističnih kapacitet je v polnem teku. Idejna zasnova je bila zaključena marca, trenutno potekajo postopki pridobivanja soglasij in izdelava projekta za izgradnjo. Začetek gradnje je predviden v začetku leta 2022, otvoritev pa v jeseni 2022. Novi objekt, za katerega je bilo že v prvotnih načrtih predvidenih 8.200 m2 zemljišča ob severni strani obstoječega objekta, bo nudil dodatnih 14.100 m2 skladiščnih površin v treh etažah. V široko regalnem in ozko regalnem sistemu, kjer bo nameščena tudi pol-avtomatizirana visoko-regalna skladiščna tehnologija, bo zagotovljenih 9.000 paletnih mest.  

Poudarek na spletnih trgovinah

Poleg prostora za kratkotrajno in dolgotrajno skladiščenje ter prostora za hitri pretovor blaga, bo v novem objektu urejena tudi pristajalna steza za drone, ki bo v prihodnosti lahko služila za dostavo paketov. Del objekta bo prilagojen storitvam za oskrbovanje spletnih trgovin ter bo imel »Drive-IN« prevzemno mesto za osebni prevzem ali vračilo paketov, s katero bodo pokrivali Gorenjsko regijo. Celotna zgradba bo zagotavljala skladiščenje blaga v temperaturnem režimu 15-25°C, z dodatnimi 13 nakladalnimi vrati pa bodo zagotovili še večjo pretočnost blaga in hitrejšo distribucijo. Na voljo bodo tudi moderni pisarniški prostori, ki jih bo mogoče tudi najeti.

Dodatne investicije v obstoječem objektu

Da bi zadostili velikemu povpraševanju po skladiščnih storitvah v iLogističnem centu Ljubljana, so se v podjetju cargo-partner Slovenija odločiti za dodatno investicijo v že obstoječem objektu. Tako bodo v prostor, ki je bil predviden za skladiščenje blaga izrednih dimenzij vgradili visoko-regalni sistem, s čimer bodo pridobili dodatnih 2.500 paletnih mest, ter hibridni pretočno-regalni sistem s 1.200 paletnimi mesti. Pretočni regali omogočajo, da se palete same pomikajo od točke polnjenja do točke pobiranja palete, kar pomeni dodatno optimizacijo prostora in hitrejšo manipulacijo.

V iLogističnem centru Ljubljana, ki deluje tudi kot fulfilment center, pa se v kratkem obeta še ena investicija. Zaradi povečanega obsega dela spletnih trgovcev bodo v prostorih centra uredili pakirnico, s čimer bodo povečali zmogljivost dnevnega odpošiljanja paketov za 200 %. Z načrtovano razširitvijo se bo skladiščna površina iLogističnega Centra Ljubljana povečala s sedanjih 25.000 m² na skupno 39.100 m².

Fotogalerija