Merilnike bo zamenjal digitalni zaslon

Scania je za svoje tovornjake in avtobuse napovedala digitalno armaturno ploščo, ki temelji na modularni elektronski arhitekturi in jo spremlja vrsta novih varnostnih funkcij. Smart Dash, digitalna armaturna plošča, je gradnik za utiranje poti digitalnim storitvam, večji varnosti in izboljšani uporabniški izkušnji.

Scania digitalni zaslon
Scania digitalni zaslon | Foto: Scania

Smart Dash je bil razvit v skladu s Scaniinim modularnim sistemom za digitalne rešitve po meri. Na voljo je v različnih stopnjah zmogljivosti, vsem pa je skupna modularna struktura, ki zagotavlja povezovanje z digitalnimi rešitvami Scania, kot sta My Scania ali Scania Driver App.

Z novimi varnostnimi predpisi EU bodo od julija 2024 različne varnostno usmerjene funkcije postale obvezne za težka gospodarska vozila. Novi predpisi, UNECE R155 in R156, se bodo uporabljali tudi za tehnologije kibernetske varnosti, namenjene preprečevanju in blažitvi posegov v vozila. Scania je razvila novo arhitekturo električnega sistema, skupno za tovornjake in avtobuse. Ta nova arhitektura omogoča pametnejšo in hitrejšo komunikacijo, kibernetsko varnost na še višji ravni in ustreza novim zahtevam.

Lastniki vozil Scania bodo prav tako lahko uporabljali pametne zemljevide Connected za svoje navigacijske sisteme in uživali v posodobitvah na daljavo, s čimer se bo močno zmanjšala potreba po obiskovanju delavnic za posodobitve programske opreme. Digitalno armaturno ploščo je že mogoče naročiti za tovornjake, ki bodo izdelani v začetku leta 2024.