MAN TGX postal tudi Mednarodni tovornjak leta 2021

Poleg naziva Slovenski tovornjak leta 2020, ki ga podeljujeta reviji Transport & Logistika in Mehanik in voznik, je MAN TGX prejel tudi naziv Mednarodni tovornjak leta 2021 (International Truck of The Year 2021).

Novi MAN

Novi MAN TGX je postal “International Truck of the Year 2021” (ITOY). Na virtualni podelitvi je Andreas Tostmann, izvršilni direktor MAN Truck & Bus, prejel zaželeno nagrado iz rok Gianenrica Griffina, predsednika ITOY-a. Žirija, ki jo je sestavljalo 24 novinarjev, je skupaj odločila, da je MAN TGX posebej napreden na področju udobne vožnje, delovnih in bivalnih pogojev, varnosti, učinkovite izrabe goriva, povezljivosti, inovativnih storitev ter zasnove elementov za upravljanje in prikaz.

Člani žirije, ki je podelila priznanje “International Truck of the Year Award” (ITOY), so imeli februarja 2020 priložnost temeljito spoznati novi MAN TGX. Poleg udobja, ki ga nudi med vožnjo, so žirijo navdušili še smotrno urejeno voznikovo delovno mesto, opremljeno s popolnoma digitalnimi instrumenti, funkcije, povezane z vožnjo in multimedijskim sistemom, ki se upravljajo intuitivno s pomočjo novega večopravilnega volana s številnimi možnostmi nastavitve ter inovativni vrtljivi/pritisni gumb MAN-ovega sistema SmartSelect, ki ne odvrača voznikove pozornosti od vožnje. Člani žirije ITOY so enako pozitivno ocenili tudi bivanjske pogoje v novi kabini. 

Med testnimi vožnjami jih je prepričala tudi izjemna učinkovitost pogonskega sklopa Euro 6d novega MAN TGX, ki omogoča kar 8,2-odstotni prihranek goriva v primerjavi s prejšnjo različico, če ga združimo z aerodinamično izboljšano zasnovo kabine in GPS tempomatom MAN EfficientCruise, ki zna sedaj še bolj natančno predvideti vozne okoliščine. Žirija je izpostavila tudi visoko raven varnosti, ki jo zagotavljajo funkcije, kot so radarski sistem za pomoč pri zavijanju, pomočnik pri menjavi voznega pasa, sistem za pomoč pri vračanju na vozni pas ter pomočnik za vožnjo v zastojih. Ti sistemi razbremenijo voznika, poleg tega pa tudi pomembno prispevajo k varnosti drugih udeležencev v prometu. Novi MAN TGX je nenazadnje naredil vtis na strokovnjake ITOY-a tudi s funkcionalnostjo na področju, ki je povsem v duhu časa – povezljivostjo. Zagotavlja jo elektronska arhitektura, ki je prva tovrstna v sektorju gospodarskih vozil, in široka paleta digitalnih storitev, ki jih omogoča ta povezljivost.

"Novi MAN TGX predstavlja velik korak naprej pri udobju za voznika, nizki porabi goriva, povezljivosti in uporabniškem vmesniku. Torej ni nobenega dvoma, zakaj je bil novi MAN TGX razglašen za tovornjak leta 2021. To je tovornjak, usmerjen v prihodnost; vozilo, ki ustreza prevoznim potrebam današnjega in jutrišnjega dne", je povzel odločitev članov žirije predsednik ITOY Gianenrico Griffini na podelitvi nagrad. V skladu s pravili tekmovanja za priznanje International Truck of the Year, se vsakoletno priznanje podeli tovornjakom, predstavljenim v zadnjih 12 mesecih, ki so največ prispevali k trajnostnemu razvoju cestnega tovornega transporta. Med merili za ocenjevanje so tehnične novosti in izboljšave, pa tudi inovacije, ki prispevajo k splošnem znižanju stroškov, varnosti in okoljskim olajšavam.