Kdo so najboljši mehaniki v Sloveniji

Žurnal24 ter specializirana revija Mehanik in voznik sta že petič do zdaj izbirala Mehanika leta. Laskavi naslov Mehanik leta 2018 si je po večurnem preverjanju teoretičnega znanja in praktičnih izkušenj priboril Anže Soklič. Na drugo mesto se je uvrstil lanski zmagovalec Robert Eržen, na tretje pa Žan Umek.

Kdo so najboljši mehaniki v Sloveniji
Naziv Mehanik leta, ki je bil letos podeljen petič, je postal tudi laskavo priznanje v stroki, kar so med drugim prepoznali tudi v Sekciji avtoserviserjev pri Obrtni zbornici Slovenije in tudi v Strokovnem izobraževalnem centru Ljubljana (SIC).

Med prijavljenimi mehaniki so bralci z glasovanjem najprej izbrali osem finalistov, ki so se ob Mehaniku leta 2017 Robertu Erženu, ki je branil naslov zmagovalca, nato preizkusili pri teoretičnem znanju in praktičnih spretnostih na Strokovnem izobraževalnem centru Ljubljana (SIC). Tokrat smo po spletu prejeli več kot 116 tisoč glasov.

Kar 6 ur dolg izziv

V kar šest ur dolgem izzivu so se pomerili Robert Eržen (Avtoservis Eržen), Gregor Lužnik (Avtoservis Grega), Alen Harbaš (Triglav avtoservis), Žan Umek(Avtomehanika in vulkanizerstvo Robi Umek s.p.), Jure Kozjek (MAN Truck & Bus Slovenija), Jan Hudobivnik (Avtoservis in vulkanizerstvo Hudo), Dejan Kastelic (AC Kondor), Mitja Pantar (Avtomehanika Anton Pantar s.p.), Anže Soklič (Avto usluga trgovina rezervnih delov Anton Soklič s.p.). 


Teoretični del je med drugim zajel vprašanja iz strokovnih znanj, zakonov in poznavanja strokovne terminologije, v praksi pa so morali tekmovalci v lovu za naslovom izkazati tudi znanje iz prakse z vezavo brisalnikov, diagnostično ugotavljanje napake na vozilu s testerjem in menjavo gum.

Nepričakovana zmaga

Soklič je po nepričakovani zmagi dejal: „Nepričakovana, ker sem na tem tekmovanju prvič. Nekateri so se že preizkusili, saj so imeli izkušnje in so vedeli, kakšen je potek tekmovanja. Tako kot pretekli tekmovalci bom skušal naslov čim bolje izkoristiti za svojo prepoznavnost, da bi imel v mehanični delavnici čim več zadovoljnih strank.“

Tretjemu zmagovalcu v zadnjih petih letih je prenosni pokal v roke predal lanski Mehanik leta Robert Eržen, ki je spet pokazal odlično praktično in teoretično znanje, imel pa je nekaj smole pri hitrosti menjave pnevmatike: „Tina Maze je odlična, a če ima majhne težave s kolenom, ne bo prva. Mehanik leta je tekma, včasih se ti roka malo bolj zatrese kot drugič. Lani sem imel malce več sreče, letos pa malo manj.“


Tretjeuvrščeni Žan Umek je bil z 20 leti najmlajši med letošnjimi prijavljenimi kandidati. „Vedel sem, da bo tekmovanje zahtevno, pokazati je bilo treba vsestransko znanje. Dobil sem tudi samopotrditev. Jaz bom nadaljeval delo, ki ga je začel oče z družinskim podjetjem. Svoje znanje bom prenašal naprej. To je zame najlepši poklic.“

Naziv Mehanik leta podeljen že petič

Naziv Mehanik leta, ki je bil letos podeljen petič, je postal tudi laskavo priznanje v stroki, kar so med drugim prepoznali tudi v Sekciji avtoserviserjev pri Obrtni zbornici Slovenije in tudi v Strokovnem izobraževalnem centru Ljubljana (SIC), ki že od samega začetka tekmovanje podpira s svojo strokovno izvedbo finalne preizkušnje, na šoli pa vsako leto zaznavajo večji vpis dijakov in zanimanje za poklic.

Fotogalerija