Kaj je za volanom prepovedano v nekaterih državah EU

Prekoračitev hitrostnih omejitev in vožnja skozi rdečo luč se dve vrsti kazni, kateri sta v vseh državah Evropske unije sankcionirani, bodisi denarno ali tudi kako drugače. Obenem pa sta tudi dve vrsti kazni, katerih posledic se vozniki zavedajo. V mnogih evropskih državah pa je sankcionirano tudi marsikatero drugo, na prvi pogled morda neškodljivo dejanje za volanom.

Zanimive prepovedi po Evropi
Večini voznikov so znani domači prometni predpisi, kar pa velikokrat ne velja, ko vstopimo na tuje območje.

Zato ne bodite presenečeni, če vam policisti izrečejo kazen za morda vas popolnoma neškodljivo dejanje. Večini voznikov so znani domači prometni predpisi, kar pa velikokrat ne velja, ko vstopimo na tuje območje. Zato smo vam pripravili nekaj posebnosti glede prometnih predpisov, ki si jih velja zapomniti:

Molenje roke skoz okno
V Italiji in Španiji boste kaznovani, če boste med vožnjo roko moleli skozi okno. V Italiji je kazen za tovrstno početje med 40 in 168 evri, čeprav lokalni predpisi izrecno ne prepovedujejo takega ravnanja. Vendar 158. člen (4) navaja, da "mora voznik, ki stoji na cesti ali parkira, sprejeti vse možne varnostne ukrepe za preprečevanje nastanka nesreče in ne motiti drugih udeležencev v cestnem prometu in ne predstavlja nevarnosti na cesti". Poleg tega mora vedno nadzorovati vozilo in biti sposoben izvesti vse manevre, ki so potrebni za varnost, kar pa bi lahko skozi okno moleča roka preprečila. 

Prav tako v Španiji, kjer tovrstno početje sicer ni neposredno prepovedano. Vendar pa 18. člen Splošne uredbe o cestnem prometu (Reglamento General de Circulación) navaja, da mora imeti voznik popolno svobodo gibanja, da bi lahko vzdrževal varnost. V Španiji so lahko vozniki zaradi molenja roke skozi okno kaznovani z denarno kaznijo v višini do 80 evrov.

Nepravilna obutev
Vozniki, ki se odpravljate na pot v Francijo ali Španijo, ne pozabite na pravilno obutev. Vožnja vozila v natikačih je prekršek v obeh državah. V Franciji vas to lahko stane 90 evrov. V Španiji, kot v primeru vožnje z molečo roko skozi okno, lahko voznika vožnja z neprimerno obutvijo stane 80 evrov.  S predplačilom lahko znesek globe zmanjšate za polovico, torej na 40 evrov. V Španiji se Generalni direktorat za cestni promet sklicuje tudi na 18. RGC člen in omejitve prostega gibanja voznika.

Kajenje in metanje cigaretnih ogorkov
Generalni direktorat za cestni promet obvešča, da lahko voznik v Španiji prejme denarno kazen v višini 100 evrov za kajenje za volanom, ker s tem krši 18. člen RGC. V členu je navedeno, da se kaznuje dejanja, ki ogrožajo varnost na cesti. Enako velja za pitje in prehranjevanje za volanom. Poleg tega je v Španiji metanje cigaretnih ogorkov ob cesti ali na cesto kaznovano z globo 200 evrov in 4 kazenskimi točkami.

Uporaba klimatske naprave v Italiji
V sončni, vroči Italiji velja zanimiva prepoved. Če voznik vklopi klimatsko napravo pred začetkom poti, mu grozi kazen od 216 do 432 evrov.