Kaj bo prinesla sprostitev cen določenih pogonskih goriv?

Ob koncu meseca septembra se izteče veljavna uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, na podlagi katere se oblikujejo najvišje dovoljene maloprodajne cene za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo zunaj avtocest in hitrih cest. Cene pogonskih goriv se bodo na podlagi odločitve vlade sprostile, uporabniki pa jih lahko spremljajo na portalu goriva.si.

Volvo Trucks: Zelena luč za sintetično dizelsko gorivo
Istočasno s sprostitvijo uredbe je vlada predstavila aplikacijo goriva.si, kjer bo možno spremljali cene goriv po vsej državi.

Marža pri prodaji goriva je v celotni strukturi maloprodajne cene samo šest odstotkov. Večji del odpade na substanca oz. ceno nabave surovine, kar znese približno 40 odstotkov. Vse ostalo v maloprodajni ceni predstavljajo dajatve.

Istočasno s sprostitvijo uredbe je vlada predstavila aplikacijo goriva.si, kjer bo možno spremljali cene goriv po vsej državi. Aplikacija je narejena tako, da ima vsak dostop do vseh aktualnih cen naftnih derivatov kjerkoli po Sloveniji za katerikoli bencinski servis in kateregakoli naftnega distributerja oz. trgovca. Objavljena cena pa je ažurna, saj morajo distributerji in trgovci sporočati vsako spremembo cene in vsaka ta sprememba bo takoj tudi objavljena.

Obširneje bomo tematiko predstavili v oktobrski številki revije Transport & Logistika.