Je to Mednarodni tovornjak leta 2022?

Povsem nove modele DAF-a je na cestah po Evropi moč videti že skoraj eno leto. No, ne čisto nove modele, temveč prototipe (bilo naj bi jih približno 20), ki so jih najpogosteje opazili na Nizozemskem. Slednjega pa so v fotografski objektiv ujeli na parkirišču nizozemske avtoceste A2, blizu meje z Belgijo.

7f7f10be231df45438b96df8e3f8833d

Kakšen bo izgled novega modela je s fotografij res težko oceniti. Pri DAF-u so ga namreč dobro zakamuflirali, da ne bi razkrila niti najmanjše podrobnosti. Opaziti je, da je kabina nameščena razmeroma nizko, zagotovo nižje kot pri konkurenci. Iz tega lahko sklepamo, da bo imela kabina novega DAF-a tudi motorni tunel, povsem nov videz sprednje maske in kabine.

Kamere
Novi DAF-i naj bi imeli kar tri kamere! Podjetje Stoneridge Orlaco je zagotovilo kamere, ki nadomeščajo običajna ogledala nad vetrobranskim steklom in stranska ogledala. Zahvaljujoč temu bo mogoče tovornjak naročiti povsem brez ogledal. Kamere so že nekaj časa v testnem obdobju (o tem smo že pisali).


Daljša kabina
Poleg tega je opaziti tudi, da je kabina nekoliko daljša. Zadnji del kabine, prostor za počitek, je povečan in je verjetno v skladu z nedavno uvedenimi predpisi, ki omogočajo podaljšanje kabine za 90 centimetrov za izboljšanje varnosti in aerodinamike. Spodnja fotografija prikazuje primerjavo kabin, vendar je treba poudariti, da je prototipna kabina brez zadnjih spojlerjev.

Premiera?
Uradnega datuma predstavitve še ni. Izbrani trgovci že vedo, da bo povsem nov DAF predstavljen še v letošnjemletu, verjetno zato, ker s svojimi novostmi in novim izgledom naskakuje naslov Mednarodni tovornjaka leta 2022. Nekaj podobnega, kot so izvedeli pri MAN-u, ko so imeli tovornjak praktično pripravljen že leta 2019, a je bil nov model uradno predstavljen šele v začetku leta 2020. Počakajmo še malo in bomo videli. Zagotovo bo leto 2021 vznemirljivo.

Fotogalerija