Gefco krepi prisotnost tudi v Sloveniji

Podpis dogovora o sodelovanju z družbo Renault na področju opravljanja logističnih storitev v Evropi prinaša korist tudi družbi Revoz. GEFCO medtem v Sloveniji prepoznava pomembne strateške prednosti, na katerih bodo gradili svoje poslovanje v regiji.

Gefco krepi prisotnost tudi v Sloveniji

Logistika in transport ustvarjata med 7 in 8 odstotkov bruto domačega produkta (BDP) v evropskih državah, v Rusiji ta delež znaša skoraj 20 odstotkov. Vlaganje v transportno infrastrukturo je zato strateškega pomena za vsako državo, optimizacija in razvoj logističnih poti pa eden najpomembnejših dejavnikov konkurenčnosti gospodarstva.

Slovenija je zelo obetajoč trg

Slovenija je na področju logistike nekje v evropskem povprečju s številnimi možnostmi za izboljšave, a je kljub temu zaradi dveh pomembnih transportnih koridorjev, panevropskega in koridorja za centralno Evropo in Balkan, trdno zasidrana na zemljevidu prioritetnih držav logistične skupine GEFCO, sporočajo iz družbe, ki spada med 10 največjih v segmentu celovitih logističnih storitev v Evropi.

»Slovenija je že naredila prve korake v smeri povečanja deleža, ki ga logistika in transport prispevata v BDP države, da bi izkoristila multiplikativne učinke panoge, ki raste trikrat hitreje kot svetovni bruto družbeni proizvod. V to nas prepričuje dejstvo o smelih širitvenih načrtih našega pomembnega partnerja Luke Koper in načrti za izgradnjo II. železniškega tira Divača - Koper. Slovenija zato ostaja naša osrednja izhodiščna točka za Srednjo Evropo, Balkan in Bližnji Vzhod. V njej smo prepoznali priložnost za razvoj celovitih logističnih storitev, ki jih zagotavljamo za naše partnerje,« je stanje in priložnosti logistične panoge v Sloveniji povzel Pierre-Jean Lorrain, izvršni podpredsednik, GEFCO, Srednja Evropa, Balkan in Bližnji Vzhod.

Slovenski indeks učinkovitosti logistike je med najvišjimi v regiji, a je nekoliko nižji kot indeksi logistično najbolj razvitih držav, na primer Nemčije, Italije ali Turčije. »Pomembno je dejstvo, da je Slovenija med leti 2010 in 2014 napredovala iz 57. na 38. mesto. To kaže na njen potencial,« dodaja Lorrain. »To prepoznavamo tudi mi. Slovenija ima razvito cestno infrastrukturo, dostop do morja, razvito industrijsko proizvodnjo, kar se kaže tudi v večanju slovenskega izvoza. Razvoj železniških prog je njena prioriteta. Na tem želimo graditi našo prisotnost in poslovanje v državi in tudi širši regiji.«

Uspešno leto

V Sloveniji je družba GEFCO v letu 2015 ustvarila 15 milijonov evrov prihodkov, 16 odstotkov več kot v letu poprej, in pretovorila 50.000 tisoč vozil. Globalno GEFCO beleži blizu 10% rast prihodkov iz naslova sodelovanja z naročniki na mednarodni ravni. Mednje spada tudi družba Renault, s katero so nedavno sklenili dogovor o organiziranju logističnih storitev na področju dostave avtomobilskih komponent – iz lokacij dobaviteljev v tovarne Renault v Evropi.

GEFCO in Renault krepita mednarodno sodelovanje

Gre za pogodbo, v okviru katere bo GEFCO zagotavljal dostave sestavnih delov za avtomobile iz lokacij 24 dobaviteljev po vsej Evropi v tovarne Renault in transport ponovno uporabne embalaže teh sestavnih delov nazaj do dobaviteljev. Ta logistična shema zadeva proizvodne obrate družbe Renault v Franciji, Romuniji in Sloveniji. V njenem okviru bo GEFCO naročniku zagotovil okoli 6.000 dostav na leto.

Ena izmed zavez, ki jo je GEFCO s podpisom pogodbe sprejel, je 100 odstotna zagotovitev dostav brez zamud. Tako bodo proizvodne linije naročnika delovale nemoteno, kar je ključnega pomena za tovarne avtomobilov. »Renault je eden naših pomembnejših globalnih naročnikov, predvsem zato, ker je GEFCO zrasel v avtomobilski industriji. Avtomobilska logistika oziroma storitev prevoza izdelanih vozil je ena izmed naših temeljnih dejavnosti v Sloveniji. Zelo dobro razumemo specifike tega segmenta ter postopke in potrebe avtomobilskih proizvodnih obratov. Z znanjem in izkušnjami, ki smo jih pridobili v preteklih letih, bomo družbi Revoz zagotovili varne in zanesljive logistične storitve v njihovi dobavni verigi,« pojasnjuje Olga Danyliuk, generalna direktorica podružnic GEFCO v Sloveniji in na Hrvaškem.

Zanesljiva mreža lokalnih partnerjev

GEFCO zagotavlja sistem za upravljanje prevozov, ki partnerjem nudi dostop do njihove celotne mreže v 44 državah po vsem svetu. Pravijo, da na tem področju odpirajo nove priložnosti tudi za slovenske obrtnike.

»Naš cilj je, da partnerstva s slovenskimi partnerji, ki sodelujejo v naši logistični verigi ne le ohranimo, temveč tudi nadgradimo. Da skupaj širimo skupno logistično mrežo in ustvarimo sinergije, kjer se lahko logistična dejavnost razvije v enega najpomembnejših vzvodov za rast konkurenčnosti in razvoja slovenskega gospodarstva,« je Olga Danyliuk predstavila načrte za prihodnost, in dodala, da bo GEFCO še naprej vlagal v razvoj multimodalnih logističnih storitev za naročnike, v znanje lastnih strokovnjakov, globalno mrežo in informacijske sisteme, vse s ciljem bolje integrirati Slovenijo z ostalimi trgi v regiji in širše, na primer Azijo, Bližnjim Vzhodom, Rusijo in državami nekdanje Skupnosti neodvisnih držav (CIS).