eActros pripravljen na serijsko proizvodnjo

In smo ga dočakali. eActros je po skoraj štirih letih od prve predstavitve in po več kot treh letih preizkušanj v realnih voznih razmerah pri različnih strankah v Nemčiji dočakal uradno svetovno premiero. eActros z izključno električnim pogonom je namenjen distribuciji težkega tovora, s predstavitvijo prvega serijskega električnega tovornega vozila z logotipom zvezde pa družba Mercedes-Benz Trucks napoveduje novo dobo in poudarja svojo zavezo k cestnemu transportu brez lokalnih emisij.

mercedes-benz-eactros-22

Začetek serijske proizvodnje vozila eActros je predviden v tovarni Wörth am Rhein in sicer za drugo polovico letošnjega leta. Razvijalci tovornih vozil Mercedes-Benz so se med samim razvojem serijske različice osredotočili tudi na želja strank. S tem so bile stranke s svojimi zahtevami in predlogi intenzivno vključene v sam proces razvoja izdelka.

Še pred zaključkom nepretrganega delovanja prototipov je postalo jasno, da se eActros lahko kosa z običajnimi dizelskimi tovornimi vozila tako v smislu razpoložljivosti in zmogljivosti v mestnem prometu, na avtocestah in ostalih kopenskih poteh. Med vozniki je veliko navdušenja poželo dejstvo, da je maksimalen navor na voljo prek celotnega hitrostnega območja. Poleg tega je vožnja električnega tovornjaka bistveno tišja, mirnejša in na splošno prijetnejša. Poleg tega je mogoče del kinetične energije ob predvidljivi vožnji s pomočjo rekuperacije spremeniti nazaj v električno energijo in z njo polniti baterije vozila.

Več o novem eActrosu si boste lahko prebrali v julijsko-avgustovski številki revije Transport & Logistika. Nanjo se lahko naročite na tej povezavi. 

Fotogalerija