E-mobilnost bo postala trend!

Včeraj je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekala tiskovna konferenca pred 6. simpozijem Emobility. Na njej so organizatorji iz Društva Emobility predstavili priprave na ta največji evropski dogodek na področju e-mobilnosti.

E-mobilnost bo postala trend!
Z leti je Simpozij Emobility postala ena izmed najbolj cenjenih strokovnih prireditev v Evropi, zato zdaj ni težko dobiti največje poznavalce iz najbolj e-mobilnostno razvitih držav Evrope.

V uvodu je predsednik organizacijskega odbora Primož Lemež na kratko orisal pot od prvega pa do šestega simpozija Emobility. Z leti je Simpozij Emobility postala ena izmed najbolj cenjenih strokovnih prireditev v Evropi, zato zdaj ni težko dobiti največje poznavalce iz najbolj e-mobilnostno razvitih držav Evrope.

“Še posebej sem ponosen na to, da se nam bo pridružila Prva svetovna dama e-mobilnosti, Norvežanka Christina Bu, generalna sekretarka Norveškega kluba za e-mobilnost,” je v uvodu povedal Lemež.


Christina Bu, generalna sekretarka Norveškega kluba za e-mobilnost.

“Glede na status Norveške v svetu e-mobilnosti in ugledu, ki ga uživa njihov klub, je seveda Christina ena izmed najbolj zaželenih predavateljic. Ob tem pa ima seveda veliko dela tudi v domačem klubu in le redko se udeležuje konferenc. Zato je to, da prihaja ravno k nam, za nas velika čast in priznanje za dosedanje delo."

Pa ni samo Christina Bu tista, zaradi katere se splača obiskati Simpozij. V Ljubljano se vrača Nizozemec Baerte de Braydirektor nizozemskega podjetja ElaadNL, podjetja, ki so ga ustanovili nizozemski operaterji električne energije, skrbi pa predvsem za usklajen razvoj pametnih omrežij v povezavi z električnimi avtomobili. Baerte seveda ni kar tako, saj s svojim znanjem svetuje tako Evropski agenciji za energijo, kot tudi Evropski komisiji. Sodeluje pa tudi s celo vrsto drugih držav; prav pred prihodom v Slovenijo se je namreč mudil v ZDA in sicer v Kaliforniji in Novi Škotski. Absolutno človek, ki bo znal o razvoju elektromobilnosti na Nizozemskem in drugod po Evropi res veliko povedati. Glede na to, a k nam prihaja že drugič v tem letu, sem prepričan, da smo že prvič pustili dober pečat,” je povedal Lemež.

Na konferenci pa se mu je pridružil tudi dolgoletni sodelavec in kolega Dušan Lukič. Dušan bo na tem simpoziju nastopil v dvojni vlogi. Pred kratkim se je namreč zaposlil v podjetju Porsche Slovenija, kot direktor za Emobilnost. Tako bo zastopal svoje novo podjetje, obenem pa bo pomagal pri izvedbi simpozija. 

“Ja, res je, Pred kratkim sem prišel k Porsche Slovenija, že prej pa sva bila dogovorjena s Primožem, da pomagam pri sami izvedbi simpozija. Pravzaprav je to super izhodišče. Skupina Volkswagen je namreč izredno aktivna na področju e-mobilnosti, verjetno najbolj izmed vseh evropskih podjetij. Zato je ta simpozij enostavno priložnost na kateri ne smemo manjkati. In res bomo v eminentni družbi, kot je povedal že Primož, odličnih predavateljev. Slovenija je na področju e-mobilnosti dobro razvita dežela, žal le avtomobilov nimamo toliko, kot bi jih glede na vložen denar in energijo morali imeti. Za to sta dva razloga; več avtomobilov se enostavno ne da dobiti, ob tem pa tudi cenovni razred električnih avtomobilov še ni ravno v dosegu povprečnega Slovenca. Vendar pa se bo tudi to v začetku prihodnjega leta drastično spremenilo,” je povedal Lukič.

Seveda pa ne moremo še mimo nekaterih odličnih predavateljev. Iz aktualne zelene prestolnice Oslo prihaja Sveinung André Kvalø. V Oslu skrbi za stvari, ki tudi v Sloveniji najbolj skrbijo ljudi, ki se ukvarjajo z elektromobilnostjo in omrežji, ter distribucijo električne energije; kako spraviti polnilne postaje v velika stanovanjske naselja. Iz mesta v katerem je življenje po anketah najkakovostnejše, Dunaja, pa prihaja Harald Böck, ki je v tem čudovitem velemestu odgovoren za razvoj e-mobilnosti.

André Kvalø

Ob Danilu Ferjančiču in Dušanu Lukiču, ki prihajata iz Porsche Slovenija, pa bodo tudi Slovenci zastopani praktično z najboljšim kar imamo: “Vedno se veselim predavanj prijatelja Andreja Pečjaka,” je povedal Primož Lemež, “je brez dlake na jeziku in zna okrcati vse, potem je tu Uroš Salobir iz ELES, ki se je v zadnjem času res posvetil predvsem e-mobilnosti in počne podobne stvari kot Beart de Bray na Nizozemskem. 

Iz Kemijskega inšituta prihaja Michel Adamič, mladi genialec na področju baterij, iz Instituta Jozefa Štefana pa prihaja Luka Bradeško, strokovnjak za umetno inteligenco. S tem izredno pomembnim področjem pa se ukvarja še en gost in sicer Maarten Stol iz nizozemskega podjetja BrainCreators. Umetna inteligenca ni pomembna samo pri razvoju avtonomnih vozil, ampak tudi pri omrežjih, pretoku ljudi in blaga, ter še v marsikateri sferi našega življenja. Zato bo kar precej časa namenjenega tudi temam povezanih z umetno inteligenco.”

Kako pa bo pri vsem tem sodelovala slovenska vlada, je bilo vprašanje, kateremu pa se je Primož Lemež kar nekoliko izognil, saj se še pogovarjajo na kakšen način naj bi sodelovali in katera ministrstva. Je pa zelo pohvalil predvsem sodelovanje in prizadevnost Nizozemskega, Norveškega, Nemškega in Madžarskega veleposlaništva pri organizaciji simpozija in finančni pomoči. Simpozija pa se bodo udeležili predstavniki praktično vseh veleposlaništev pomembnejših držav.

Simpozij se bo odvijal 26. In 27. novembra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, za sodelovanje pa je na voljo samo še nekaj prostih mest na www.emobility.si.