Daimler in Volvo v skupen razvoj gorivnih celic

Z ustanovitvijo Daimler Truck Fuel Cell GmbH je skupina Daimler ustvarila osnovo za ustanovitev skupnega podjetja s skupino Volvo. Skupno podjetje bo zadolženo za razvoj, prodajo in trženje gorivnih celic.

28uvodna-velika
| Foto: Daimler in Volvo v skupen razvoj gorivnih celic

Skupina Daimler je tako naredila prvi korak pri sodelovanju s koncernom Volvo. Nemci bodo v novoosnovani družbi Daimler Truck Fuel Cell GmbH združili vse dejavnosti s področja gorivnih celic, preden se bo hčerinska družba preselila v načrtovano skupno podjetje.

Prvi tovornjaki na vodik med letoma 2025 in 2030

Pred ustanovitvijo Daimler Truck Fuel Cell GmbH je bil sklenjen sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja s koncernom Volvo. Šele aprila sta Daimler Truck AG in švedski Volvo sporočila, da nameravata sodelovati pri razvoju, proizvodnji in trženju sistemov gorivnih celic namenjenih za uporabo v težkih gospodarskih vozilih in tudi drugih področjih uporabe. V drugi polovici desetletja želita skupini ponuditi serijsko proizvodnjo gospodarskih vozil za dolge razdalje, ki jih poganjajo gorivne celice.Martin Daum, predsednik uprave Daimler Truck AG in član uprave Daimler AG, gorivne celice opisuje kot »odločilno nevtralno CO2 rešitev za tovornjake pri prevozu na dolge razdalje«. Ustanovitev Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. je prav poseben mejnik. »Zdaj bomo združili veliko strokovnega znanja in ogromno bogatih izkušenj iz več desetletij razvoja gorivnih celice pri Daimlerju – in ga združili s pravim znanjem, s področja tovornih vozil,« pravi Daum.

Nadaljnje sodelovanje z Rolls-Royceom

Prvi resni interesent za možnost uporabe stacionarnih sistemov gorivnih celic je tudi že znan. Tehnološki koncern Rolls-Royce želi do konca letošnjega leta podpisati celovit sporazum o sodelovanju. Cilj Britancev je zasnova in uporaba sistemov gorivnih celic pri zasilnih električnih generatorjih hišne znamke MTU.