Cene AdBlueja bi se lahko zaradi pomanjkanja dvignile za 170 %

Cene AdBlue reagenta bi se lahko zaradi omejene proizvodnje v bližnji prihodnosti zvišale za 170 odstotkov, opozarja nemško Združenje za gospodarstvo, promet in logistiko (BWVL). Po njihovih napovedih bodo zaradi povišanje cen dobavne verige postavljene pod še večji pritisk.

adblue-reagent
Zaradi naraščajočih cen zemeljskega plina v Evropi Yara, eden izmed glavnih proizvajalcev AdBlue, začasno zmanjšuje proizvodnjo v svojih tovarnah v Ferrari v Italiji in Le Havru v Franciji.

Glavni razlog za pričakovane podražitve in težave z dobavljivostjo reagenta je zmanjšanje proizvodnje AdBlue, ki je posledica rekordnega dviga cen zemeljskega plina. Izpad proizvodnje povečuje tveganje in v najslabšem možnem scenariju, bi lahko reagenta pričelo primanjkovati po vsej Evropi. Povečanje varnostnih rezerv in posledična odstranitev transportnih zabojnikov iz tržnega cikla, bi lahko še dodatno vplivala na razpoložljivost in razvoj cen AdBlue.

Visoke cene plina vplivajo na zmanjševanje proizvodnjo AdBlue

Zaradi naraščajočih cen zemeljskega plina v Evropi Yara, eden izmed glavnih proizvajalcev AdBlue, začasno zmanjšuje proizvodnjo v svojih tovarnah v Ferrari v Italiji in Le Havru v Franciji. Obe tovarni imata letno proizvodno zmogljivost milijon ton amonijaka in 0,9 milijona ton reagenta AdBlue.

"Z optimizacijo in vzdrževanjem drugih proizvodnih zmogljivosti naj bi Yarina evropska proizvodna zmogljivost amonijaka in sečnine znašala okoli 45 odstotkov," pojasnjuje proizvajalec.

In če že rekordno visoke cene plina niso dovolj, je morala Yara zaradi sankcij EU, uvedenih 9. marca 2022, ustaviti tudi vse nabave pri dobaviteljih, povezanih z ruskimi oblastmi in agresijo proti Ukrajini.