»Slovenija ima dovolj zalog nafte.«

Prevozniki so na seji upravnega odbora sekcije za promet pri OZS ministru za infrastrukturo predstavili ključne težave sektorja in izrazili skrb, da bi v Sloveniji zmanjkalo nafte. Minister jih je pomiril in zatrdil, da je zalog dovolj in da nafte v Sloveniji ne bo zmanjkalo.

Dizelsko gorivo se bo pocenilo
Država ima dovolj nafte v svojih blagovnih rezervah.

Minister Vrtovec se je uvodoma zahvalil zbornici in sekciji za promet za dobro sodelovanje v minulih letih. In dodal: »Prizadela vas je energetska kriza, zdaj še kriza v Ukrajini. Upam, da se tudi za kriza čim prej konča. Delamo vse, kar je v naši moči. Ne nazadnje smo ta teden regulirali cene naftnih derivatov. Kot veste, so pri nas pogonska goriva cenejša kot v sosednji Italiji in Avstriji,« je med drugim poudaril Vrtovec. 

Prevozniki so na seji izrazili bojazen, da bi zmanjkalo pogonskih goriv. Zanimalo jih je, kaj bo naredila vlada, če zmanjka nafte. Tujci namreč hodijo na slovenske bencinske črpalke po gorivo. Minister Vrtovec je zagotovil, da je nafte dovolj. »Tudi država ima dovolj nafte v svojih blagovnih rezervah. Bolj zaskrbljujoče je, da bi prišlo do embarga na nafto ruskega porekla. To pomeni, da bi morali surovo nafto pridobiti iz drugih držav. Zato moramo nujno diverzificirati dobavo naftnih virov. Na poti v Slovenijo sta še dva tankerja,« je prevoznikom zagotovil Vrtovec, ki je napovedal, da prihodnji teden odhaja z delegacijo v Katar. Ne razume tudi, zakaj smo Bližnji vzhod odrezali. 

Tudi predsednik OZS Branko Meh je izrazil skrb zaradi energetske in ukrajinske krize. »Gospodarstvo mora živeti in dobro poslovati, če želimo govoriti o socialni državi. Upam, da se kriza v Ukrajini čim prej konča in da preprečimo še večjo humanitarno krizo,« je poudaril Meh in se ministru zahvalil za sodelovanje.

Predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek je prav tako poudaril dobro sodelovanje z ministrstvom: »Čas epidemije je bil izjemno težek, vendar smo imeli ves čas podporo ministra. Zelo težko nam je tudi sedaj, saj so trgovci ukinili popuste za prevoznike. Razočarani smo tudi nad SID banko, saj vloge za dodelitev sredstev obravnava predolgo. Od SID banke pričakujemo, da bo vloge prevoznikov obravnavala v roku 14 dni.«  

Na odvečno birokracijo in na določene nerazumne ukrepe pa je opozoril avtobusni prevoznik Peter Mirt. »V šolo vozimo tudi otroke, ki morajo na avtobusu še vedno nositi maske, čeprav jih potem v šoli ne potrebujejo. To je nesmiselno,« je opozoril Mirt.

Predsednik sekcije Pišek se je dotaknil tudi področja digitalizacije. »Prehajamo na elektronsko poslovanje, pomoč prevozniškemu sektorju je zato zelo pomembna. Pričakujemo poseben razpis za cestne prevoznike,« je še poudaril Pišek.