785 kršitev v tednu dni nadzora

V poostrenem nadzoru, ki je potekal od 18. do 24. julija 2022, so policisti pri 351 voznikih avtobusov in 5.797 voznikih tovornih vozil ugotovili kar 785 kršitev cestnoprometnih predpisov. Evropsko usklajen nadzor tovornega in avtobusnega prometa je del širše preventivne akcije, ki so jo izvedli skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa.

Policija
Policija - nadzor tovornih vozil | Foto: Policija

Nadzore tovornih vozil so izvajali predvsem s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke na avtocestah, nadzori avtobusov pa so potekali tudi na avtobusnih postajališčih. Takšne kontrole so prejšnji teden potekale tudi v drugih evropskih državah. Pri voznikih so bili še posebej pozorni na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, morebitno preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje in pravil o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost.


Največ šoferjev nepripetih, prehitrih ter s pretežkimi vozili

Na avtocestah in hitrih cestah ter avtobusnih postajališčih po vsej državi so kontrolirali 351 voznikov avtobusov, od tega 236 tujih, pri tem pa ugotovili 53 kršitev, ki so bile najpogosteje povezane z neuporabo varnostnega pasu.

Ustavili in preverili so tudi 5.797 voznikov tovornih vozil, od tega 3.829 tujih. Pri voznikih tovornih vozil so ugotovili 750 kršitev, največkrat zaradi neuporabe varnostnega pasu, prekoračitve hitrosti ter preobremenjenosti in nepravilno naloženega tovora.