74-tonski električni tovornjak

Volvo Trucks je dostavil električni tovornjak za težke prevoze prevozniku v Göteborgu na Švedskem. Njegova največja dovoljena skupna masa je lahko 74 ton.

Volvo FH Electric
Volvo FH Electric | Foto: Volvo Trucks

Vse več prevoznikov začenja vlagati v električne tovornjake tudi za težke prevoze. Eden od njih je Mattson Åkeri v Göteborgu na Švedskem, podjetje pa je zdaj od Volva kupilo tri težke električne tovornjake Volvo FH Electric.

Volvo FH Electric

Zadnjih nekaj tednov so potekala testiranja v kontejnerskem prometu v pristaniškem območju Arendal v Göteborgu. Test je tako imenovan projekt HCT (High-Capacity Transport). Tovornjak z dvema polpriklopnikoma je dolg 32 metrov, skupna masa pa je do 74 ton.

Volvo FH Electric

Električni tovornjak, ki se testira, je Volvo FH Electric 6X4 in se polni z zeleno elektriko na dveh hitrih 180 kilovatnih polnilnikih, ki ju je Mattsson Åkeri namestil v skladišču podjetja v Arendalu. Dolgoročno bo tovornjak vozil tudi med Göteborgom in mestom Borås, 70 kilometrov od Göteborga. Tovornjak vozi 12 ur na dan, s postankom za polnjenje, ko si voznik vzame odmor.

Volvo FH Electric

Fotogalerija