100 let ZZŠAM Slovenije

Zveza združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije je bila ustanovljena leta 1922 in tako letos praznuje okrogli jubilej sto let. Ob tej priložnosti so pripravili slavnostni dogodek, ki je potekal v prireditvenim šotoru pod Cvibljem v Žužemberku.

ZZŠAM Slovenije 100 let
ZZŠAM Slovenije 100 let | Foto: Boštjan Saje

Danes je v zvezo ZZŠAM včlanjenih 35 združenj, v katerih deluje več kot 4.500 članov. Zveza sodeluje tudi z državnimi organi in ustanovami, predvsem na področju preventive ter se mednarodno povezuje s sorodnimi organizacijami. Stoletni jubilej so počastili s parado uniformiranih članov in z razstavo starodobnih osebnih in tovornih vozil. Na prireditvi je sodelovala tudi Javna agencija RS za varnost prometa, s simulatorji namenjenimi preventivi in ozaveščanju voznikov.


Slovesnosti pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja so se udeležili številni ugledni gostje, med njimi direktor Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa Jože Hribar, v imenu policije višji inšpektor Matjaž Leskovar, generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije Jure Kostanjšek, član uprave Darsa Peter Gašperšič, predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba, župan občine Žužemberk Jože Papež ter predstavniki pokroviteljev.

Pestro zgodovino Zveze so zaznamovala obdobja pred in po drugi svetovni vojni ter po osamosvojitvi Slovenije. Ves čas je združevala šoferje in avtomehanike ter njihove simpatizerje. Skrbela je tudi za izboljševanje vloge in položaja voznikov in avtomehanikov v družbi. Že ustanovitelji Zveze in prvi poklicni šoferji so imeli močan čut za prometno varnost in so se z delovanjem na tem področju zapisali med utemeljitelje prometne preventive.


Fotogalerija