Zmogljivi Volvo FH16 750 za 80. rojstni dan

Podjetje Bizjak Aleksander d. o. o. letos praznuje 80 let neprekinjenega delovanja, s čimer sodi med avtoprevozniška podjetja z najdaljšo tradicijo v Sloveniji in širše. Ob častitljivem jubileju so svoj vozni park obogatili z zmogljivim Volvom FH16 750.

Zmogljivi Volvo FH16 750 za 80. rojstni dan

»750 je še najbližje številki 800 oziroma 80,« ne brez ponosa pove Rok Bizjak, direktor uspešnega družinskega podjetja, ki komaj čaka, da tudi sam poprime za volan novega, še posebej lepo poslikanega tovornjaka. Dolga leta so sicer že kar tradicionalno prisegali na tovorna vozila neke druge znamke, leta 2010 pa so kupili prvega Volva. Zaradi zelo dobrih izkušenj z njim so vozni park postopoma razširili in obnovili izključno z Volvi.

Njihova najnovejša pridobitev je Volvo FH16 750, ki ga poganja zmogljiv šestvaljni turbodizelski motor D16K750 z delovno prostornino 16.123 kubičnih centimetrov. Največjo moč 551 kW (750 KM) razvije med 1.600 in 1.800 vrtljaji na minuto, največji navor 3.550 Nm pa med 950 in 1.400 vrtljaji. Motor z neposrednim vbrizgom goriva izpolnjuje emisijske standarde Euro 6, streže pa mu samodejni menjalnik I-Shift z dvanajstimi stopnjami prenosa.

»Izjemno smo veseli, da so v podjetju Bizjak Aleksander d.o.o. ob svojem častitljivem jubileju izbrali prav naše najmočnejše vozilo,« je predajo pospremil direktor Volvo Trucks Dušan Mavrič. »Verjamemo, da bodo njegove izjemne zmogljivosti, zanesljivost in gospodarnost še dodatno pripomogle k nadaljnjemu uspešnemu poslovanju tega priznanega prevoznega podjetja.«

Z bleščečo kovinsko barvo, unikatno poslikavo in modrimi platišči ozaljšano vozilo se je pridružilo voznemu parku več kot 50 oranžno-modrih tovornjakov, ki dnevno obiskujejo borze cvetja v Aalsmeerju in Rotterdamu na Nizozemskem. Z njimi pokrivajo večino slovenskih potreb po svežem cvetju, oskrbujejo pa tudi številne trgovske centre in grosiste v Avstriji, na Hrvaškem in nekaterih državah bivše Jugoslavije.

»Prevoz svežega cvetja je specifičen posel. Blago moramo čim hitreje spraviti do naročnika in zato si okvar preprosto ne moremo privoščiti!« posebnosti svojega dela pojasnjuje Bizjak. »Močno je prisoten tudi sezonski vpliv, kar pa pri Volvu zelo dobro razumejo, saj nam nudijo ustrezno in celovito podporo ter so vedno na voljo za kakršna koli vprašanja. Tudi s kakovostnim servisom in zlato pogodbo smo zelo zadovoljni.«

Začetki podjetja Bizjak Aleksander d.o.o. segajo v leto 1936, ko je Bizjak Jože kupil svoj prvi tovornjak. Vodenje podjetja je leta 1974 prevzel sin Aleksander, pred štirimi leti pa vnuk Rok. Danes zaposlujejo 130 ljudi, poleg svežega cvetja pa so specializirani tudi za prevoz hitro pokvarljivega blaga.