Zahteve glede zimskih pnevmatik za težka gospodarska vozila v Evropi

Namensko razvite zimske pnevmatike pripomorejo k večji varnosti na cesti, obenem pa pripomorejo tudi k optimizaciji poslovanja podjetij v zimskem času. Ni hujšega, kot če tovor, ki bi bil z ustreznimi pnevmatikami dostavljen pravočasno, zaradi neustreznih pnevmatik obstane na cesti. Da o hujših posledicah, ki vključujejo varnost človeških življenj, niti ne govorimo.

34-37uvodna

Predpisi glede uporabe zimskih pnevmatik se po evropskih državah precej razlikujejo in se tudi pogosto spreminjajo. Zato je priporočljivo, da se že v fazi planiranja poti vedno preverijo predpisi v posameznih državah, skozi katere potujejo vozila. V posameznih državah začnejo veljati na določen dan v letu, v drugih pa, ko to zahtevajo razmere na cesti. Vse več držav priporoča, da so na vozilih nameščene vsaj pnevmatike z oznako M+S, vse pogostejše pa so tudi zahteve po uporabi pnevmatik 3PMSF (simbol snežinke v gori s tremi vrhovi). Številne države priporočajo/zahtevajo kot del obvezne opreme tudi snežne verige, lopato in celo tudi pesek.


Razlika med pnevmatikami M+S in 3PMSF 

Pomembno je razumeti razliko med zimsko zmogljivostjo tovornih pnevmatik. Večina tovornih pnevmatik nosi oznako M+S, kar pomeni ‘Mud and Snow’ (blato in sneg). Tovorne pnevmatike s to oznako se laže spopadajo s snegom ter zagotavljajo nekoliko manj težav pri speljevanju in pri ohranjanju vozila v gibanju, vendar se na zasneženih cestah obnesejo bistveno slabše od pnevmatik z oznako 3PMSF (simbol snežinke v gori s tremi vrhovi). Navedena oznaka je bila sicer v Evropski uniji uvedena leta 2012, pnevmatike s to oznako pa so opredeljene kot »zimske pnevmatike za težke snežne razmere«. Nova oznaka se uporablja, samo kadar pnevmatika izpolnjuje vsaj minimalne zahteve zmogljivosti v snegu in je uspešno opravila zahteven test ISO2. Pnevmatike s simbolom 3PMSF so tako boljša izbira za težke zimske razmere kot pnevmatike, ki nosijo zgolj oznako M+S. Prav tako 3PMSF v zakonodaji evropskih držav ne nadomešča oznake M+S, podrobnejše zahteve glede zimskih pnevmatik pa opredeljujejo posamezni nacionalni predpisi.

Najbolj učinkovite so namensko razvite zimske pnevmatike

Prevoznikom so na voljo tudi namensko razvite zimske pnevmatike, ki zagotavljajo največjo zmogljivost. Ne samo, da so te pnevmatike opremljene z obema simboloma (M+S in 3PMSF), temveč so bile razvite za izredno težke zimske razmere. Uporaba primernih pnevmatik za zimo je tako ključnega pomena, če želimo na zasneženih in poledenelih cestah ohraniti oprijem, v številnih državah pa je njihova uporaba tudi zakonsko predpisana.