Začetek serijske proizvodnje eCascadie

Po obsežnem testiranju prototipov je Freightliner predstavil tudi serijsko različico električnega tovornjaka eCascadia.

Freightliner eCascadia
Freightliner eCascadia | Foto: Daimler Truck

Daimler Truck North America je predstavil serijsko različico modela Freightliner eCascadia, za katero so po podatkih proizvajalca doslej prejeli okoli 700 naročil. Proizvodnja tovornjaka se bo začela še letos v tovarni Freightliner v Portlandu v zvezni državi Oregon. 

Testna flota z več kot 40 vozili eCascadia in eM2 je zabeležila več kot 1,6 milijona testnih kilometrov, saj Freightliner že od leta 2018 preizkuša električne prototipe v vsakdanjem prometu, kot so lokalne dostave in distribucija. Freightliner eCascadia je tretji električen tovornjak, po evropskih modelih Mercedes-Benz eActros in eEconic, ki je začel serijsko proizvodnjo in temelji na Daimlerjevi platformi ePowertrain.


Z enojno pogonsko eAxle je na voljo s 320 konjskimi močmi, v konfiguraciji z dvojno pogonsko osjo pa je zmogljivost 470 konjskih moči. Kupcem so na voljo tudi tri različice baterije (kapacitete: 194 kWh, 291 kWh in 438 kWh). Polnjenje je odvisno od zmogljivosti polnilnice in lahko traja od 90 minut do 6 ur. Največja dovoljena masa vozila je 37 ton, doseg, ki je seveda odvisen od konfiguracije vozila, pa je lahko tudi do 370 kilometrov.