Vse več turških in kitajskih avtobusov

Majhno, slikovito belgijsko (flandrijsko) mesto Kortrijk, ki leži ne daleč od francoske meje, je od 20. do 25. oktobra že 24. gostilo Busworld, največji evropski sejem avtobusov. Izmenično s sejmom IAA v Hannovru, kjer so predstavljena tudi druga gospodarska vozila, je Kortrijk edina evropska destinacija za vse, ki imajo radi samo avtobuse.

Vse več turških in kitajskih avtobusov

V sklopu serije člankov, ki smo jih tematsko razvrstili, tokrat predstavljamo še zadnji sklop različnih proizvajalce avtobusov. Večina izmed njih prihaja iz Turčije ali Kitajske. Turčija, nova domovina proizvodnje avtobusov zaradi poceni delovne sile, je predstavila svoje štiri proizvajalce. Čarobni svet avtobusov nam je omogočil vpogled v nov svet, svet, kjer se dobro ve, kdo kaj pomeni tako na evropskem kot tudi svetovnem tržišču.

ADL
Alexander Dennis Limited (ADL) se je prvič predstavil v Kortrijku, predstavili so modele Enviro200 in Enviro500. Nadstropni avtobus Enviro500, proizveden za švicarski PostAuto, je meril 12,9 metra. Enviro200 bo dostopen v dolžinah od 9 do 12 metrov in z do 46 sedeži.

Altas
Litvanski izdelovalec nadgradenj za kombivozila za potniške in tudi druge namene proizvaja vozila na šasijah Mercedesa, Opla, MAN-a, VW in Fiata. Predstavil je modele na osnovni Sprinterja – Cityline in Multiline.

Beulas
Predstavili so tri modele: 13,9-metrski Glory na MAN-ovi šasiji RP4 26.500 z 51 sedeži. Drugi predstavljeni MAN je TGL, 7,5-metrski midibus s 27 sedeži in 4,2 m3 prtljažnega prostora. Tretji in največji avtobus je bil 14,5 metra dolgi Jewel, nadstropni avtobus z 89 sedeži, z možnostjo prevoza tudi oseb z invalidskim vozičkom.

BMC
S ponovnim pojavljanjem in predstavitvijo 5 avtobusov znamke BMC pokazal smer sprememb v tovarni in segmentu, v katerem želi privabiti kupce iz Evrope. Predstavili so se z modeli Neocity LF, Neocity EV, ki ima domet do 275 km. Mestni avtobus Neocity LF z dizelskim motorjem Cummins Euro 6 s kapaciteto do 88 potnikov. Procity CNG, nizkopodni mestni avtobus, z motorjem Cummins Euro 6 CNG in kapaciteto do 97 potnikov. Pomembno je poudariti, da BMC zaposluje 1650 delavcev, letno pa proizvedejo 22.000 gospodarskih vozil.

Erduman
Znani turški nadgraditelj večinoma VIP-izvedb malih potniških vozil, kombijev, na osnovi Mercedesa in Iveca, je za irsko tržišče predstavil model Turas 600s na šasiji Iveco 70C18 in motorjem moči 132 kW (180 KS) za prevoz do 25 oseb.

Golden Dragon
Kitajski proizvajalec je predstavil svetovno premiero turističnega avtobusa Navigator z Mercedesovim motorjem Euro 5 OM 457 LA V in močjo 295 kW pri 1900 vrt./min. Prostora je za do 55 potnikov. Predstavili so tudi 12-metrske mestne avtobuse Pivot – električne in dizelske.

Guleryuz
Iz Burse v Turčiji prihajata nadstropni turistični cabrio avtobus in mestni model Cobra GD 272 LF.

Hess
Švicarski Hess AG je predstavil zglobni mestni avtobus iz Züricha, znani pa so tudi po izdelavi avtobusov, trolejbusov, prikolic za avtobuse in drugih zanimivih izvedbah vozil.

Heuliez
Industrijski brand CNH Iveco z modelom GX 337 GNV, ki ga je razvil Heuliez Bus, kaže napredek v razvoju za čist in tih promet v pametnem mestu. Ta 12 metrov dolgi mestni avtobus ima vgrajen motor Cursor 8 CNG, moči 213 kW (290 KM). Prostora je veliko, do 80 potnikov.

Indcar
Proizvajalec za prihodnje leto najavlja proizvodnjo električnega modela, letos pa so predstavili dva modela, StradaM2 in novi Next L9. Novi Mago2 je namenjen za kratka potovanja in izlete. 

Integralia
Iz Španije prihaja novi koncept One s posebej urejenim zadnjim delom, ki je prepoznavni znak tega proizvajalca. Vozilo je narejeno na osnovi Sprinterja, na 5,5 tone teže je možno namestiti do 25 sedežev, od česar je potem tudi odvisna velikost prtljažnega prostora.

Karsan
Še en turški proizvajalec, Karsan, je na velikem razstavnem prostoru prikazal svoja zanimiva vozila, mini- in midiavtobuse. Modeli, ki so pritegnili največ pozornosti, so Jest, Jest electric, Atak in Star.

King Long
Kitajski proizvajalec je predstavil avtobus C9 s 37 sedeži in avtobus C13HD z dvema osema dolžine 13 metrov. Prvi ima 6,7-litrski motor Cummins z močjo 320 KM in menjalnik ZF Ecolife. Novi model je lažji zaradi uporabe jekla Q700, večja je moč motorja, prtljažni prostor je manjši, toda vozilo je tiše zaradi boljše zvočne izolacije. Model C13HD ima večji razmik osi, 59 sedežev, motor Cummins ISL 9 s 400 KM te izbiro avtomatskega ali avtomatiziranega menjalnika ZF.

SOR
Češki proizvajalec Sor je predstavil avtobus nove generacije NS – tokrat z dizelskim motorjem FPT Euro 6. SOR NS12 je popolnoma nizkopodni avtobus, ki sprejme do 95 oseb. Podvozje temelji na ZF-rešitvah: prednja os ZF RL82EC, pogonska os AV133 s prestavnim razmerjem 6,19. Motor FPT Cursor 8 z avtomatskim menjalnikom ZF. ENS12 ima vgrajen asinhroni motor moči 160 kW, baterije lahko shranijo do 225 kWh energije, domet pa znaša 150–200 km.

Vectia
Španska Vectia je predstavila hibridni midibus Teris.10 dolžine 10,6 metra in 2,45 metra širine ter Veris.12, ki je popolnoma električni avtobus z 12 metri dolžine in 2,55 širine ter različnimi možnostmi sistemov polnjenja.