Vodikovi tovornjaki za Toyoto

Toyota je skupaj z nizozemsko skupino VDL predstavila tovornjak na gorivne celice. Tovornjak na vodik, opremljen s tehničnimi komponentami japonskega avtomobilskega podjetja, naj bi se uporabljal za Toyotin logistični transport v Evropi.

VDL tovornjak na vodik
VDL tovornjak na vodik | Foto: VDL

VDL Groep, najbolj poznan kot proizvajalec avtobusov, že pripravlja še štiri tovornjake, ki jih bodo uporabljali ponudniki logističnih storitev VOS Transport Group, CEVA, Groupe CAT in Yusen, ki opravljajo prevoze za Toyoto. Osnovo tovornjaka sicer predstavlja DAF-ov vlačilec CF s šestimi rezervoarji vodika nameščenimi za kabino.

VDL tovornjak na vodik

Prevozna podjetja bodo tovornjake na vodik uporabljala na svojih dnevnih logističnih poteh med Kölnom, Antwerpnom (Belgija), Lille (Francija) ter Amsterdamom in Rotterdamom. Ob poteh je vsaj ena polnilna postaja za vodik - vključno z rezervnimi rešitvami za nepričakovane incidente. Sodelovanje vseh sodelujočih je namenjeno poglobitvi znanja o uporabi tovornjakov na gorivne celice na javnih cestah. Preskušanje v realnih pogojih uporabe naj bi trajalo pet let.

VDL tovornjak na vodik