VIDEO: Avtonomni tovornjak na dirkališču Top Gear

Einride Pod, na Švedskem zasnovano avtonomno in popolnoma električno vozilo, je svoje sposobnosti pokazalo na znameniti progi, kjer dirkaške sposobnosti kažejo nastopajoči v znani avtomobilistični oddaji Top Gear. In kako hitro je šlo?

einride-surucusuz-kamyon-ile-top-gear-pistine-cikti-izle
Čas, ki ga je vozilo potrebovalo za prepeljani krog, znaša 2 minuti in 44 sekund, s čimer se uvršča med najpočasnejša vozila v zgodovini Top Gear-a.

Einride Pod je pravzaprav prvo avtonomno električno težko tovorno vozilo, ki je odpeljalo »Top Gear« krog na aerodromu Dunsfold. Vozilo je v 24 sekundah doseglo hitrost 80 km/h in lepo in varno odpeljalo vse zavoje, kar je že samo po sebi impresivno.

Čas, ki ga je vozilo potrebovalo za prepeljani krog, znaša 2 minuti in 44 sekund, s čimer se uvršča med najpočasnejša vozila v zgodovini Top Gear-a. Za primerjavo, Toyota Prius letnik 2012, ki se ji je v oddaji pogosto posmehoval nekdanji voditelj Jeremy Clarkson, je za en krog potreboval 1 minuto 41,8 sekunde. Edina vozila, ki beležijo počasnejše čase kot Einride Pod, so bili traktorji ali avtomobili, ki so jih »izdelali« gostitelji oddaje Top Gear. Seveda snovalci Einride Pod-a ne nameravajo vozila preizkusiti na znamenitem dirkališču Nürburgring Nordschleife, toda z odločno vožnjo so pokazali sposobnosti vozila Einride.


Kaj je Einride Pod?
Einride Pod je električni tovornjak, ki lahko samostojno vozi ali pa je daljinsko voden na podoben način kot dron. Ponaša se s tem, da avtonomno dostavno vozilo omogoča trajnostno in stroškovno konkurenčen razvoz blaga, zahvaljujoč tehnologije avtonomnega električnega prevoza (AET). Modeli, ki jih lahko naročite zdaj, so kategorizirani kot AET 1 (»ograjen«) in AET 2 (»v bližini«). AET 1 je namenjen uporabi v zaprtih objektih z vnaprej določenimi potmi, ki so najbolj primerne za popolnoma avtonomno delovanje. Vozila AET2 se lahko uporabljajo na enak način kot AET1, vendar s to razliko, da lahko vozijo po javnih cestah in na krajših razdaljah.

Koliko stane? 
No, podjetja, ki se zanimajo za uporabo tovrstnih vozil, si lahko ta naročijo po ceni 8.500 eurov, kolikor je potrebno plačati za rezervacijo naročila. Potem pa sledi še mesečna operativna provizija v višini približno 15.000 eurov na mesec za AET 1 in 16.000 eurov na mesec za AET 2.