Več varnosti za voznike tovornih vozil in avtobusov

Včeraj se je začela druga od letošnjih treh nacionalnih preventivnih akcij za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki jo izvajata Agencija za varnost prometa in Policija. Evropsko usklajen poostren nadzor, pod skupnim imenom Truck & Bus, v večini evropskih mest poteka do 14. maja.

AVP
AVP | Foto: AVP

V Sloveniji cestni tovorni promet narašča, z večanjem njegovega obsega se povečujejo tudi možnosti za nastanek prometnih nesreč. Agencija za varnost prometa bo v soboto, 13. maja v centru varne vožnje Vransko izvedla dogodek Vozniki gospodarskih vozil – varni v prometu, v okviru katerega bo potekala tudi izjava za medije. Na brezplačnem dogodku bo praktičen prikaz namenjen mrtvim kotom velikih vozil, zavorni poti različno naloženih vozil, umikanju nenadni oviri (z dobrimi in slabimi pnevmatikami ter na mokri in suhi podlagi), vzvratni vožnji s kamero in vozilu s klasičnimi ogledali, prikazu gašenja baterije električnega vozila in tehtanju tovornih vozil. 

Izvedli bodo tudi štiri predavanja: 

  • Evropski paket mobilnosti
  • požarna varnost električnih vozil
  • tehtanje vozil v gibanju
  • izvajanje nadzora nad tovornimi vozili in avtobusi. 

Praktično in teoretično izobraževanje je namenjeno dvigu varnosti za vse udeležence v prometu. Prijave so mogoče še do četrtka, 11. maja 2023.

Na brezplačni dogodek se lahko prijavite na tej povezavi: 

https://www.avp-rs.si/brezplacen-dogodek-za-voznike-tovornih-vozil-in-avtobusov/

AVP

Vozniki tovornih vozil letos naredili več prekrškov

Do 30. aprila 2023 so bili vozniki tovornih vozil udeleženi v 749 prometnih nesrečah. Povzročili so jih 462, oziroma 62 % od vseh nesreč, v katerih so bili udeleženi. V posledicah teh nesreč so življenje izgubile 4 osebe, od tega dva voznika tovornih vozil, 9 oseb je bilo hudo poškodovanih, 78 oseb pa lažje poškodovanih.

Do 30. aprila 2023 je bilo pri voznikih tovornih vozil ugotovljenih 16.278 kršitev prometnih predpisov, kar je 15,8 odstotnih točk več kot v enakem obdobju 2022 (14.053 kršitev). Najpogostejše kršitve pri voznikih tovornih vozil so bile povezane s prekoračitvijo hitrosti (3.821 kršitev), uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav (2.569 kršitev), neuporabo varnostnega pasu (1.445 kršitev), nepravilnostmi, povezanimi s tovorom (820 kršitev) ter nepravilnim prehitevanjem (554 kršitev).

AVP

Nadzor tovornega in avtobusnega prometa na avtocestah, hitrih cestah in avtobusnih postajališčih po vsej državi

V tem tednu bodo policisti izvedli več poostrenih nadzorov nad avtobusi in tovornimi vozili. Poleg tega bodo tudi pri rednem delu prioritetno izvajali nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Nadzor tovornih vozil se bo izvajal s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke na avtocestah. Nadzori avtobusov bodo potekali tudi na avtobusnih postajališčih v mestih in krajih, avtobusni prevozi pa bodo nadzoru podvrženi tudi na avtocestah in hitrih cestah.

AVP

Pri voznikih bodo policisti še posebej pozorni na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, morebitno preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje in pravil o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost.

Fotogalerija