Uber tovorni prevozi že v Nemčiji

Uber že izvaja naslednje korake v Evropi in zraven taksi prevozov, dodaja še tovorne prevoze pod nazivom Uber Freight. Po uvedbi platforme na Nizozemskem aprila letos je ameriški velikan vstopil še v Nemčijo.

Uber tovorni prevozi že v Nemčiji
Pošiljatelji oddajo elektronsko zahtevo za prevozno storitev. Aplikacija nato s pomočjo algoritma najde primerno prevozno podjetje in prevoznikom pogosto ponudi tudi povratno pošiljko.

Letos naj bi Uberjeva digitalna špedicija prispela tudi v druge evropske države, ni pa še določeno katere. Strategija za vstop na evropski trg bo enaka kot v ZDA. Uber Freight bo sprva neposredno sodeloval s prevozniki, dispečerji in vozniki, da uskladijo prevoze. Ko bo podjetje vzpostavilo omrežje in sistem, bo s pomočjo aplikacije omogočilo dostop širši populaciji. 

Kako deluje Uber Freight? 
Zelo podobno kot Uber taksi prevozi. Pošiljatelji oddajo elektronsko zahtevo za prevozno storitev. Aplikacija nato s pomočjo algoritma najde primerno prevozno podjetje in prevoznikom pogosto ponudi tudi povratno pošiljko. To bo zmanjšalo število praznih kilometrov. Cena prevoza se izračuna samodejno, ko pošiljate pošlje zahtevek za prevoz tovora. Posledično tudi prevoznik ve, koliko dobička lahko ustvari s tovornim prevozom, predno sprejme prevoz. Finančno tveganje ostane na Uberju, ki jamči, da se lahko prevoz izvede po dogovorjeni ceni in da bo plačilo za storitev opravljeno v 5 dneh. Uber navaja da 24 % vsega tovora najde prevoz v 30 minutah.