Tri tisoč dostavnikov za švedsko vojsko

IDV, blagovna znamka skupine Iveco Group N.V., specializirana za opremo za obrambo in civilno zaščito, je podpisala okvirno pogodbo s švedsko upravo za obrambno opremo, da bo švedskim oboroženim silam zagotovila do tri tisoč dostavnikov, s prvim naročilom za 400 vozil v vrednosti 850 milijonov SEK (približno 73 milijonov EUR).

IDV 4x4
IDV 4x4 | Foto: Iveco

Do devetletni okvirni sporazum zahteva, da IDV dobavi lahka večnamenska vozila (LMPV) v konfiguraciji vojaškega pomožnega vozila (MUV) 4x4. Vozila bodo zagotavljala visoko stopnjo mobilnosti, združljivost z vojaškimi in Natovimi gorivi ter prilagodljivost različnim podnebnim območjem od -32 °C do +49 °C. Poleg tega bo naročilo vsebovalo pogodbo o vzdrževanju do 12 let prek namenske logistične podpore.

MUV je na voljo v 12 različnih izvedbah, kot so prevoz vojakov, medicinske, komunikacijske in logistične, skladne z Natovimi standardi. Da bi odgovoril na nabor posebnih tehničnih zahtev za projekt LMPV, je IDV zasnoval namenske rešitve in prilagoditve vozila. Te zahteve po prilagajanju vključujejo nadgradnjo zmogljivosti elektromagnetne združljivosti (EMC) v smislu vozila in nadgradnje, s čimer se doseže popolna vojaška raven skladnosti, predispozicije v kabini za integracijo komunikacijske in vojaške opreme ter nadgradnje po meri za različne vloge in aplikacije. Ti vključujejo možnost prevoza različice Medical 2 znotraj letala C-130, hkrati pa zagotavljajo funkcionalnost medicinskih sistemov in opreme za intenzivno nego.