Tovornjak leta 2018 tudi na elektriko

Daf Trucks je skupaj s partnerskim podjetjem VDL Groep predstavil svoj prvi popolnoma električni tovornjak serije CF.

Popolnoma električen CF
Za pogon skrbi elektromotor moči 210 kW, ki se napaja iz litijionskih baterijskih blokov kapacitete 170 kW.

Tovornjaki DAF bodo uporabljali najsodobnejšo tehnologijo VDL E-Power, ki jo poznamo že pri električnih avtobusih z ničnimi emisijami in nizko ravnjo hrupa. Električne tovornjake bo izdelal in na terenu testiranje izvedel DAF, celotno električno napeljavo pa bo vgradil VDL Groep, kar kaže na močno sodelovanje teh podjetij na področju elektrifikacije gospodarskih vozil. VDL je vodilno podjetje s tehnološkimi izkušnjami pri elektrifikaciji gospodarskih vozil, zlasti na področju avtobusov za javni prevoz.

VDL Groep: vodilni pri elektrifikaciji komercialnih vozil

DAF s svojim tovornim vozilom CF Electric sodeluje z VDL Groep, ki ima prav tako kot DAF sedež v Eindhovnu na Nizozemskem. VDL je vodilno podjetje s tehnološkimi izkušnjami na področju elektrifikacije gospodarskih vozil, zlasti na področju avtobusov za javni prevoz. Izdelali in dostavili so že na stotine električnih avtobusov različnim podjetjem za javni prevoz po vsej Evropi.

Električni tovornjak CF Electric 

Narejen je na seriji CF, ki je prejela tudi mednarodno nagrado International Truck of the Year 2018. Prihaja v konfiguraciji vlačilca 4x2 s težo 9700 kg in je v osnovi razvit za transportne naloge do 40 ton dovoljene mase. Namenjen bo za distribucijo v mestnih območjih, kjer se kot standard uporabljajo polprikolice z eno ali dvema osema. Srce pogona je elektromotor moči 210 kW z navorom 2000 Nm, ki pridobiva energijo iz litij-ionskih baterijskih blokov kapacitete 170 kW. Z njim je možno prevoziti okoli 100 km, kar odgovarja dnevnim potrebam v mestni distribuciji. Baterijo je možno napolniti s hitrim polnjenjem v 30 minutah, medtem ko tovor nakladate ali razkladate. Polnjenje do polne napolnjenosti traja približno 1,5 ure.

Fotogalerija