SuperVan 4.2 na Pikes Peaku

Ford Performance se je na 101. izvedbo dirke The Broadmoor Pikes Peak International Hill Climb, odpravil z osupljivim vozilom – povsem novo in izboljšano različico SuperVana 4.2. Na tem dogodku je prefinjeno demonstracijsko vozilo prikazalo svojo prelomno zasnovo, napredne tehnologije in edinstvene funkcije, ki optimizirajo njegovo zmogljivost za zahtevno dirko na hrib.

Ford SuperVan 4.2
Ford SuperVan 4.2 | Foto: Ford

Fordova vozila, katerih zgodovina sega vse do nastopa Modela T na uvodni dirki leta 1916, so vedno pustila svoj pečat na kultnem vzponu na Pikes Peak. Letos je za volan SuperVana 4 sedel legendarni voznik Romain Dumas in na dirki nastopil že osmič.

Ford SuperVan 4.2

Ford Performance in strokovnjaki podjetja za napredne raziskave in razvoj STARD so ponovno združili moči in ustvarili različico SuperVana 4.2, posebej zasnovano za osvajanje ameriških gora in predstavitev skrajnih meja električne moči. Ko avtomobilska panoga drvi v elektrificirano prihodnost, je SuperVan v središču pozornosti in prikazuje velikanski potencial električnih vozil v motošportu.

Ford SuperVan 4.2

To izpopolnjeno različico SuperVana 4.2 odlikuje popolna prenova aerodinamike, ki je posebej zasnovana za ‘rezanje’ zraka v visokogorju Pikes Peaka, hkrati pa povečuje pritisk na podlago – s skoraj 2.000 kilogrami pri hitrosti dobrih 240 km/h. Ključni aerodinamični elementi vključujejo lahek zadnji spojler iz ogljikovih vlaken in sprednji deljeni spojler, ki pomagata, da ostane trdno zasidran na ovinkastih gorskih cestah. Tudi podvozje SV4.2 je ‘shujšalo’ z odstranitvijo tovornega prostora, sistema Ford Sync, sovoznikovega sedeža in lažjim paketom podvozja za izboljšanje splošnega ravnotežja, ki zagotavlja okretnost pri vožnji skozi ovinke proti gorskemu cilju.

Ford SuperVan 4.2

Pogonski sklop SuperVana 4.2 je ustrezno izboljšan. Z zmanjšanjem števila 6-faznih motorjev STARD UHP s štirih na tri in z uporabo STARD-ovih ultra zmogljivih litij-polimernih celic NMC je doseženo optimalno razmerje med močjo in maso, pri čemer je ohranjen sistem pogona na vsa kolesa z enim motorjem, ki poganja sprednji kolesni par, in dvema motorjema za zadnjo os. SuperVan 4.2 ima na voljo več kot 1.050 kW (1.400 KM) kombinirane moči, zato lahko izkoristi ves svoj potencial, hkrati pa si za optimalen izkoristek energije pomaga s 600 kW nove zmogljivosti za regeneracijo baterije.

Ford SuperVan 4.2

Fotogalerija