Subvencije za okolju prijazna vozila

Napoved nemškega zveznega ministrstva za promet in digitalno infrastrukturo, ki je predložila nove subvencije za spodbujanje okolju prijaznih tovornih vozil, kaže, da država sprejema zemeljski plin kot rešitev za odpravljanje onesnaževanja na svojih cestah. Iveco je zato pripravljen pomagati pri pridobivanju novih sredstev vsem tistim prevoznikom, ki bi želeli imeti v svoji floti tovornjake na zemeljski plin (CNG in LNG). Turneja IVECO Natural Power Tour 2018, se ob začela v Dortmundu in bo do oktobra potovala po Nemčiji, s predstavitvami in testnimi vožnjami vseh vozil, ki jih poganjata CNG in LNG.

Nove subvencije za okolju prijazna vozila

Andreas Scheuer, zvezni minister za promet in digitalno infrastrukturo, je izjavil: "Logističnim operaterjem želimo pomagati pri prehodu na okolju prijazne tovornjake. Vsakdo bo imel korist od spremembe, tako prevozna podjetja kot tudi okolje in prebivalci ob posebej onesnaženih cestah."

Ministrstvo se je močno zavezalo k podpori tega energetskega prehoda in je samo leta 2018 za financiranje tega programa namenilo 10 milijonov evrov. Ta bo trajal vsaj do leta 2020. Smernice za financiranje se osredotočajo na težke tovorne prevoze s tovornjaki, ki so težji od 7,5 ton in jih poganja zemeljski plin, pa tudi posebni električnimi pogoni. Subvencija znaša 8.000 evrov za CNG in 12.000 evrov za utekočinjeni zemeljski plin (LNG) in z zgornjo mejo 500.000 evrov na podjetje. Ta najvišji znesek financiranja bo omogočil razvoj infrastrukture za oskrbo z gorivom, saj bo to pomenilo subvencioniranje nakupa 40 do 60 vozil, ki jih poganja naravni plin.

Iveco, ki je bil prvotni uporabnik CNG in LNG goriv v tovornem prometu, je pripravljen pomagati logističnim operaterjem, da izkoristijo nove subvencije s celotno paleto primernih tovornih vozil, ki so že dokazala v floti velikega evropskega logističnega operaterja, kot je Perrenot. Ta v Franciji zagotavlja trajnostni prevoz za svoje kupce, med katerimi so Carrefour, Casino in Auchan s svojim voznim parkom tovornjakov Iveco Stralis NP, Transports P. Mendy za Michelin in Intermarché, v Italiji LC3 za Lidl in Ikea ter Maganetti za Nestlé Waters, in v Španiji Acotral za Mercadona