Srečanje prevozniških družin

Zdaj nedvomno že tradicionalno srečanje slovenskih cestnih prevoznikov in njihovih družinskih članov – letos peto po vrsti – je bilo letos 10. septembra na sedežu podjetja Jurčič & comp., d. o. o., v Šenčurju pri Kranju. V prijetnem vremenu se ga je udeležilo okoli dva tisoč obiskovalcev.

Srečanje prevozniških družin
Srečanje prevozniških družin

Srečanje je že od samega začetka namenjeno stanovskemu druženju in medgeneracijskemu povezovanju, postalo pa je tudi odlična priložnost za navezovanje poslovnih stikov s prodajalci vozil in opreme ter storitev za avtoprevozniški sektor, ki se udeležujejo sejemsko-razstavnega dela srečanja. V sejemskem delu se je predstavila večina znamk tovornih vozil, ki imajo pri nas svojo prodajno mrežo, prikolic, rezervnih delov in gum, finančne in zavarovalniške ustanove.

Zdaj že lahko rečemo, da se je v okviru avtoprevozniškega srečanja sočasno izoblikoval največji tovrstni specializirani razstavno-sejemski dogodek pri nas.

Druženje v sproščenem vzdušju

Ker pa je bistven namen prireditve, da avtoprevozniki, njihovi družinski spremljevalci, pa tudi drugi udeleženci doživijo prireditev predvsem v njenem sproščujočem smislu, se tudi govorniki v slavnostnem programskem delu niso spuščali v kakšna zelo strokovno poglobljena razmišljanja, ampak je bila večina njihovih besed namenjena zahvalam za dobro sodelovanje s katerekoli partnerske strani in pozivom k še boljšemu sodelovanju – vse v dobro slovenskega avtoprevozništva.

Kot prvi je prisotne na otvoritveni slovesnosti pozdravil podžupan občine Šenčur Aleš Perič Močnik, ki je izrazil zadovoljstvo, da avtoprevozniška prireditev tokrat poteka na njegovem terenu, na sedežu podjetja Jurčič & comp. d. o. o., ki na območju njegove občine predstavlja enega od močnejših gospodarskih subjektov. V imenu gostitelja pa je obiskovalce pozdravil Valentin Jurčič, ki je na kratko orisal pot podjetja od malega k velikemu in pri tem poudaril pomen družinskih članov in sodelavcev, ki so mu pri tem stali ob strani.

Predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek je nanizal nekaj ključnih problemov, ki danes pestijo avtoprevoznike, in izrekel pričakovanje, da bo nova vladna ekipa prevoznikom namenila ustrezno pomoč. Pri tem se je oprl na dober občutek, ki ga je na konferenci dan pred tem dobil v razpravi s predstavniki več ministrstev in državnih ustanov. O avtoprevozniški dejavnosti je dejal, da si je v zadnjih letih dvignila ugled, še zlasti s tem, ko je tudi v razmerah epidemije covida poskrbela, da se »kolesa niti za hip niso nehala vrteti«.

Predsednik sekcije za tovorni promet pri GZS Milan Slokar pa si je privoščil predvsem aktualno primerjavo s košarko, slovensko reprezentanco in košarkarskim asom Luko Dončićem. Trajno zagotovilo uspeha po njegovem ni le v individualnih kvalitetah, ampak predvsem v kolektivni moči – kar velja tudi avtoprevozništvo.

Med prisotnimi tudi predsednik države in ministra

Srečanja se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je ob tej priložnosti pohvalil izjemno vlogo prevoznikov in povedal, da upa, da kljub slabim gospodarskim napovedim, le te ne bodo močno prizadele prevozniške panoge.


Srečanja sta se udeležila tudi dva resorna ministra in sicer minister za gospodarstvo , Matjaž Han in   minister za infrastrukturo Bojan Kumer, ki je bil tudi eden izmed osrednjih govornikov. 

Ministrstvo se po njegovih besedah trudi za takšno zakonodajo, ki bo omogočila ustrezne delovne razmere, zmanjšala nelojalno konkurenco in povečala konkurenčnost. »Konkurenčnost prevoznikov je v veliki meri odvisna od infrastrukture. Dolžnost nas, predstavnikov države, je, da z vami tvorno sodelujemo pri oblikovanju predpisov. Pri tem je pomembno, da je končna odločitev kompromis, s katerim smo vsi pomirjeni,« je poudaril Kumer in pripomnil, da je današnji dogodek dokaz, da je prevozniški sektor v Sloveniji izredno dobro organiziran.

Seveda je bila otvoritvena slovesnost kot običajno prepletena tudi s kulturnim programom, v katerem so nastopili člani folklornega društva iz Šenčurja ter pihalni orkester Občine Šenčur. Organizatorji pa so poskrbeli tudi za nekaj poučnega in zabavnega dogajanja za vse obiskovalce. Poleg enote prometne policije  se je s svojimi aktivnostmi predstavila tudi Agencija za varnost prometa, ki je poskrbela, da so se obiskovalci – predvsem mlajši – lahko preizkusili na nekaterih napravah, ki so simulirale varnostne situacije v prometu. 

Tudi letošnje srečanje je pokazalo da so tovrstni dogodki slovenskim prevoznikom in njihovim družinam pomembni in potrebni,  kar je konec koncev pokazalo tudi sproščeno druženje ob dobri  kulinarični ponudbi ter  glasbenem programu.

Revija Transport & Logistika je bila tudi letos uradni medijskih partner dogodka. Srečali smo veliko naših dolgoletnih partnerjev in bralcev ,  naši hostesi pa sta poskrbeli da so  vsi obiskovalci prejeli zadnji izvod revije.

Fotogalerija