Renault, Volvo in CMA CGM bodo izdelovali električne dostavnike

Flexis SAS, skupno podjetje, v katerem imata Renault in Volvo Group vsak 45-odstotni delež, logistično podjetje CMA CGM pa 10-odstotnega, je napovedalo proizvodnjo električnih dostavnih modelov na posebni električni platformi od leta 2026.

Flexis električni dostavniki
Flexis električni dostavniki | Foto: Flexis

Čeprav je Renault največji proizvajalec lahkih gospodarskih vozil v Evropi, želi CMA CGM prek novega podjetja in sodelovanja z Volvom zgraditi inovativno platformo za električna dostavna vozila, ki naj bi kos izzivom prihodnje dostave in logistike. Renault in Volvo nameravata vložiti vsak po 300 milijonov evrov, medtem ko naj bi CMA CGM vložil okoli 120 milijonov, Flexis SAS pa bo imel sedež v Franciji in bo proizvajal električne dostavne modele v Renaultovi tovarni Sandouville.

Direktor Renaulta, Luca de Meo, je vztrajal pri zelo inovativnem obsegu projekta, ki je prvi v Evropi namenjen izdelavi izvirne električne arhitekture za gospodarska vozila, s ciljem doseči visoko raven prilagajanja vozila glede na individualne potrebe. Nova električna vozila za mestno distribucijo bodo uporabljala novo "skateboard" platformo, razvito izključno za električna vozila, ki bo nudila veliko modularnost po konkurenčni ceni in povečala varnost. Uporabljal bo tehnologijo 800 V z dvema vrstama baterij, več podrobnosti pa bo znanih v prihodnjih mesecih. Prva vozila naj bi videli leta 2026