Prepovedano kajenje v kabinah

Področja prepovedi kajenja na delovnih mestih na Nizozemskem so se z novim letom razširila. Spremembe, ki so vstopile v veljavo, pa se dotikajo tudi voznikov gospodarskih vozil. Z novim letom je voznikom težkih tovornih vozil prepovedano kaditi v kabini, globe za kršitev te prepovedi pa so lahko tudi zelo visoke.

kajenje-v-tovornjakih
Višina globe za kršitev nove tobačne zakonodaje se lahko giblje od 450- do 450.000 evrov na posamezno kršitev.

Čeprav so delodajalci na Nizozemskem v letu 2021 morali zagotoviti določen prostor za kajenje znotraj podjetij, morajo z letom 2022 vsa ta kadilna mesta zapreti. In ker se kabina težkega tovornega vozila šteje za delovno mesto, je kajenje v njih od 1. januarja 2022 prepovedano.

Višina globe za kršitev nove tobačne zakonodaje se lahko giblje od 450- do 450.000 evrov na posamezno kršitev. Nizozemska pa ni edina država v Evropi, ki je sprejela stroge zakone o kajenju v vozilih. Tudi Italija načrtuje prepoved kajenja voznikom - vendar iz povsem drugega razloga. Medtem, ko gre na Nizozemskem za pravico ljudi do delovnih mest brez kajenja, je v Italiji glavni razlog za to odločitev odvračanje pozornosti dogajanju v prometu.