Pošta bo pošiljke dostavljala neslišno

Pošta Slovenije svojo okoljsko odgovornost dokazuje z zniževanjem emisij v svojem voznem parku. Po temeljitem preizkusu in nakupu dveh električnih vozil Renault Kangoo Z.E. sedaj z električnimi dostavniki Kangoo Z.E. zamenjujejo še dodatnih 17 vozil.

Pošta Slovenije uvaja ekološka vozila v svoj vozni park

Pošta Slovenije se kot družbeno odgovorno podjetje trendom v okolju prilagaja tudi z uvajanjem novih ekoloških vozil v svoj vozni park. Kako pomembno jim je izvajanje lastne strategije glede okoljske odgovornosti, dokazuje tudi dejstvo, da je bila Pošta Slovenije med prvimi podjetji v Sloveniji, ki so začela resno spremljati razvoj in ponudbo električnih vozil na trgu. Dolgotrajna analiza dnevnih poti dostavnikov jim je nato omogočila zelo natančno določitev krajev, kjer lahko električna vozila že z današnjo akumulatorsko tehnologijo korenito zmanjšajo emisije v okolje in hrup, obenem pa celo nižajo stroške uporabe ter povečajo udobje ob uporabi vozil.

Izbrali so Renault Kangoo Express Z.E.

Na tej osnovi je Pošta Slovenije pri izvajanju energetske učinkovitosti transporta s ciljem zmanjšati porabo goriva in emisij v začetku letošnjega kupila dve dostavni vozili na električni pogon Renault Kangoo Express Z.E. Uporabo teh dveh dostavnih vozil na električni pogon so uporabniki pozitivno sprejeli.

Pošta Slovenije v vozni park zdaj uvaja še dodatnih 17 dostavnih vozil na električni pogon, prav tako gre za modele Renault Kangoo Express Z.E. Vozilo, ki ga poganja 44-kilovatni elektromotor, ima prostornino tovornega prostora 3 m3, nosilnost 534 kg in lahko z enim polnjenjem baterije prevozi do 270 km po NEDC standardu. Pri težjih pogojih, kot so npr. nizke temperature (–5° C ali še nižje), hriboviti teren, večja obremenitev vozila, ofenzivnejši način vožnje, se največja razdalja, ki jo je mogoče prevoziti z enim polnjenjem baterije, seveda zmanjša.    

Pošta Slovenije pričakuje, da bo mogoče s temi vozili v različnih vremenskih razmerah in ob različnih ostalih dejavnikih, ki vplivajo na domet, prevoziti vsaj 100 do 200 km, s čimer bodo vozila zagotavljala nemoteno dostavo na različne lokacije po Sloveniji.

Za več kot 50 odstotkov večji doseg

Vsa nova električna poštna vozila se že ponašajo s svežo, prenovljeno celostno vizualno podobo Pošte Slovenije, njihovo ekološkost pa poudarjajo dodatni napisi »Vozim na elektriko« in »Okolju prijazno vozilo«.

Vozila Kangoo Express Z.E., ki jih je kupila Pošta Slovenije, izhajajo iz prve dobave teh vozil z akumulatorji nove generacije na slovenski trg. Gre za izboljšano različico zadnjih šest let prodajno najuspešnejšega električnega malega dostavnika v Evropi. Ta ima z novim akumulatorjem in novim elektromotorjem za več kot 50 odstotkov večji doseg; namesto predhodnikovih 170 km ta zdaj znaša 270 km po NEDC, kar v realnem življenju pomeni do 200 km vožnje po slovenskih cestah. Novi Kangoo Z.E. ima tako večji doseg od kateregakoli drugega električnega lahkega gospodarskega vozila na trgu.

Novi akumulator prinaša pomembno novost: povečanje energijske gostote. Ta novost pomeni povečano zmožnost akumulatorja za shranjevanje energije, pri čemer njegove mere ostajajo enake in ne krnijo uporabne prostornine vozila. Optimizacija akumulatorja ni bila dosežena z dodajanjem novih modulov, ampak z izboljšanjem kemijske učinkovitosti celic in s tem njihove energijske gostote. Ta pomemben razvoj je dosežen brez negativnih vplivov na zanesljivost in varnost uporabe.

Elektromotor z močjo 44 kW

Novi Kangoo Z.E. je dobil tudi nov elektromotor z boljšim energijskim izkoristkom in optimizirano elektronsko upravljanje delovanja akumulatorja. To omejuje porabo električne energije med vožnjo ob ohranjanju neokrnjene moči. Novi elektromotor R60 z močjo 44 kW (60 KM) je povsem Renaultov izdelek in je izvedenka elektromotorja R75/90 iz modela ZOE.

Novi Kangoo Z.E. ima pristno novost v segmentu električnih lahkih gospodarskih vozil: toplotno črpalko. Ta optimizira segrevanje in ohlajanje vozila, zmanjša porabo elektrike, s tem pa poveča doseg vozila. Za večje udobje ter ohranjanje napolnjenosti baterije je notranjost možno ogreti ali ohladiti še pred začetkom vožnje, ko je vozilo še priključeno na polnilno mesto. Vgrajen je tudi polnilec novega rodu z močjo 7kW, kar omogoča skoraj še enkrat hitrejše polnjenje kot v prejšnji generaciji.

Fotogalerija