Odprta LNG polnilnica v Ljubljani

V Ljubljani, na Letališki cesti, je bila odprta druga polnilnica za utekočinjen zemeljski plin LNG za tovorna vozila v Sloveniji.

lng-polnilnica-ljubljana
LNG polnilnica Ljubljana | Foto: Butan plin

Družba Butan plin v okviru programa Connecting Europe Facility (CEF), ki ga vodi CINEA (European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency), vzpostavlja mrežo polnilnih mest z utekočinjenim zemeljskim plinom (UZP oz. en. LNG) za tovorna vozila v Sloveniji in na Hrvaškem. Po letu 2018, ko je bila v Sežani odprta prva tovrstna postaja v Sloveniji, je nato sledila še postaja v Hrvaški Reki, pridružuje se ji še postaja v Ljubljani. 

Črpalka v Ljubljani se nahaja na Letališki cesti, deluje kot samopostrežna in je uporabnikom na voljo vse dni v letu (24/7). Za uporabo le-te morajo novi uporabniki skleniti pogodbo z Butan plinom in pridobiti plačilno kartico, ki jim omogoča polnjenje. Naročila oziroma več informacij glede pogojev poslovanja lahko potencialni uporabniki pridobijo na silng@butanplin.si.   

Uporaba UZP-ja prinaša okoljsko čistejšo pogonsko alternativo za cestni tovorni promet, nižjimi emisijami v izpuhu in nižjim nivojem hrupa. Kje se nahajajo UZP polnilnice v Sloveniji lahko preverite na povezavi SiLNG črpalke