Od julija obvezen nadzor tlaka

Od letošnjega julija je del obvezne opreme vseh novih modelov tovornih prikolic, ki so prvič homologirane v Evropski uniji, sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah. Sistemi za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS) so že dolgo predpisani z zakonom v številnih kategorijah vozil.

Nadzor tlaka v pnevmatikah
Nadzor tlaka v pnevmatikah | Foto: Continental

Leta 2022 je predvidena sprememba uredbe UN ECE R 141, ki bo prvič predpisala tudi sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah priklopnikov. Uredba se bo izvajala v dveh fazah: od julija 2022 bo veljala za vse homologacije novih vozil. Nadzor tlaka v pnevmatikah bo od julija 2024 obvezen za vse na novo registrirane priklopnike. UN ECE je sklop pravil Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo; velja torej daleč onkraj meja EU. Med zavezanimi so države, kot so Velika Britanija, Rusija, Turčija, vse vzhodnoevropske države, Južna Afrika, Avstralija in številne druge.

UN ECE R 141 določa obseg funkcij sistema za nadzor tlaka v pnevmatikah: voznik mora v desetih minutah prejeti opozorilo, če pride do izgube tlaka za več kot 20 odstotkov ali če sistem ne deluje pravilno. Pri sistemih za nadzor in upravljanje tlaka v pnevmatikah je treba petodstotno odstopanje tlaka samodejno izravnati v desetih minutah. Opozorilo mora biti prikazano v voznikovi kabini; senzorski podatki sistemov se lahko prenašajo po kablu ali brezžično.