Novi Petrolovi prodajni mesti na ljubljanski obvoznici

Družba Petrol je na južni ljubljanski obvoznici uradno odprla prodajni mesti Barje – sever in jug. S tem je obeležila poseben mejnik v skoraj 80-letnici obstoja energetske družbe.

Petrol Barje
Petrol Barje | Foto: Petrol

Prodajni mesti sta bili zgrajeni v petih mesecih, po vseh najsodobnejših, energetsko učinkovitih ter okolju prijaznih smernicah. Gre za stičišče pestrega nabora izdelkov in storitev, gostinske ponudbe ter klasičnih in alternativnih goriv, s predpripravo za energenta prihodnosti LNG (utekočinjen zemeljski plin) in vodik.

V začetku poletja 2023 so začeli s celovito rekonstrukcijo prodajnih mest na Barju. Izvedba del je na obeh lokacijah potekala sočasno, vmes sta bili prodajni mesti zaprti. Po pet mesecev trajajoči obsežni rekonstrukciji in gradnji so 24. decembra 2023 najprej odprli prodajno mesto Barje – sever, v prejšnjem tednu pa še prodajno mesto Barje – jug na drugi strani ljubljanske obvoznice.

Petrol je del južne obvoznice že več kot 30 let. Leta 1990 sta bili namreč ob tej izjemno prometni cesti zgrajeni prvi prodajni mesti Barje – sever in jug, ki sta bili kasneje deležni manjših prenov. »Dotrajana objekta smo sedaj nadomestili z novogradnjama, ki bosta po svoji velikosti, kakovosti, drugačnosti ter pestrosti ponudbe pozitivno izstopali v tem delu Evrope in na področju prodajnih mest postavili nove, višje standarde. Prenovljeni predajni mesti sta simbol in potrditev našega poslanstva, ki pravi, da želimo postati prva izbira za postanek na poti. Obenem pa smo z njima začrtali smer naše prihodnosti,« je dejal Jože Smolič, član uprave.

Uradno odprtje je bilo obenem tudi priložnost za spodbujanje družbene odgovornosti in zahvalo skupnosti, v kateri bosta prodajni mesti delovali. Ob tej priložnosti so v skladu z vrednotami skupine Petrol Javnemu zavodu Krajinski park Ljubljansko barje namenili finančno podporo za obnovo življenjskih prostorov plavčka na Ljubljanskem barju. To bo pomembno prispevalo k ohranjanju biotske pestrosti na tem območju. 

Petrol Barje

Prodajno mesto prihodnosti

Prodajni mesti ob južni ljubljanski obvoznici se ponašata s skoraj 1.000 m2 velikim prodajnim prostorom, v katerem lahko stranke izbirajo med več kot 1.400 izdelki in storitvami. Za zadovoljstvo strank skrbi ekipa 17 zaposlenih. Zasnova in gradnja sta potekali z mislijo na prihodnost. V neposredni bližini polnilnega parka je namreč prostor, kjer se bodo v prihodnosti umestili novi energenti – LNG in vodik, prostor pa je tudi za postavitev zmogljivih baterijskih hranilnikov.

Poseben prostor je na voljo voznikom električnih vozil. Pod nadstrešnico je namreč umeščen polnilni park s tremi ultra hitrimi polnilnicami. Energija za napajanje e-vozil celotnega prodajnega mesta bo v prihodnje prihajala iz sončnih panelov, ki bodo nameščeni na strehi prodajnega mesta. 

Pod 1.300 m2 veliko nadstrešnico je postavljenih 48 točilnih mest s skupno kar 90 točilnimi ročkami, kjer stranke lahko točijo goriva iz družine Q Max, na voljo je tudi LPG in AdBlue, kot prvi Petrolovi prodajni mesti v Sloveniji pa bosta predvidoma od konca januarja zagotavljali tudi polnjenje CNG. Parkirni prostor okoli prodajnega mesta lahko sprejme več kot 100 osebnih vozil in 40 tovornih vozil oz. avtobusov.

Bogata gostinska ponudba

Prodajni mesti Barje – sever in jug odlikuje edinstvena gostinska ponudba, kjer se harmonično prepletajo različni ponudniki. Ob Petrolovi lastni blagovni znamki Fresh, sta tu tudi Marche in McDonald's, slednji z možnostjo naročila iz avtomobila. Iz udobja vozila in brez vstopa v prodajno mesto je strankam omogočen tudi alternativni način plačila goriva, neposredno pri točilnem mestu, in sicer s pomočjo aplikacije Na poti. Prav tako lahko stranke s pomočjo aplikacije opravijo nakup trgovskega blaga. S prenovo aplikacije pa bo obisk prodajnih mest, kot sta na Barju, postreglo z izboljšano wow uporabniško izkušnjo.  

Prostori za uživanje obrokov so načrtovani tako znotraj kot zunaj, z več kot 270 sedeži, ki zagotavljajo udobje in sprostitev. Poleg tega so mislili tudi na potrebe najmlajših obiskovalcev z otroškim igriščem na zunanjem delu, ki je namenjeno igri in razvedrilu.

Video