Nova LNG polnilnica v Sežani

Družba Butan plin v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope oziroma programa Connecting Europe Facility (CEF) vzpostavlja mrežo polnilnih mest na utekočinjeni zemeljski plin (UZP) za tovorna vozila v Sloveniji in na Hrvaškem. V Sežani so ob koncu januarja postavili črpalki SiLNG, kakor se imenuje projekt v Sloveniji, in z UZP napolnili prvo tovorno vozilo. Sledita še postaji v Ljubljani in hrvaški Reki.

Sodobne alternative med pogonskimi gorivi

Prvo vozilo v lasti podjetja Autamarocchi je napolnila evropska komisarka za promet Violeta Bulc. Celoten projekt, vreden 3 milijone evrov, je polovično sofinanciran pri Evropski uniji. Družba Butan plin, ki bo realizirala projekt postavitve potrebne infrastrukture za razvoj UZP v Sloveniji in na Hrvaškem, poudarja pomen ustreznega razvoja nacionalnih politik, ki bodo spodbudile prevoznike v regiji k uporabi te sodobne, okolju prijaznejše alternative v cestnem tovornem prometu. Tomaž Grm, generalni direktor družbe Butan plin, je ob tem povedal: »Veseli smo nove pridobitve za državo in regijo, saj lahko trajno prispeva k realizaciji nekaterih zastavljenih okoljskih ciljev in k strateškim usmeritvam Evropske unije na tem področju. Infrastruktura bo dobila svoj namen, ko se bodo realizirale tudi potrebne nacionalne spodbude v korist uporabe tega pogonskega goriva. Za nakup vlačilcev na UZP so se že odločili prvi slovenski prevozniki in želimo si, da se jih bo, ob nekaterih spremembah na nacionalni ravni, za tako potezo odločilo še več.«

V tujini že več kot 4000 vozil na UZP

UZP prinaša okoljsko čistejšo pogonsko alternativo za cestni tovorni promet, manj hrupa, nižjo porabo in ceno goriva, pomembna prednost je tudi velik domet, saj vozila z enim polnjenjem lahko prevozijo do 1500 kilometrov. V mednarodnem podjetju Autamarocchi, katerega flota zavzema več kot 750 tovornih vozil, že imajo 20 tovornjakov na UZP, v kratkem jih bodo pridobili še 20. Uspeh teh vozil je izjemen, v Italiji, kjer imajo sedež podjetja, je plin v tovornem cestnem prometu deležen velikih spodbud, nad uporabo se navdušuje tudi Roberto Vidoni, direktor tega podjetja za Slovenijo in Hrvaško. V Sloveniji bodo že spomladi na cestah trije tovornjaki prevoznika Klemen transport, ki prav tako verjame v prihodnost te sodobne alternative med pogonskimi gorivi. 

Fotogalerija