Nov vlačilec na vodik

Nemško podjetje Quantron AG, specializirano za elektromobilnost, je v okviru dogodka Q-Days predstavilo nov model vlačilca z gorivnimi celicami z oznako QHM FCEV AERO.

Quantron QHM FCEV / FCEV AERO
Quantron QHM FCEV / FCEV AERO | Foto: Quantron

Večjo učinkovitost in 10-odstotno povečanje dosega so dosegli zahvaljujoč sistemu upravljanja z energijo Q-ENERGY in dodatni aerodinamični optimizaciji. Vlačilec, ki sicer temelji na MAN-ovem modelu TGX, je opremljen z dvema Ballard Power moduloma gorivnih celic moči 120 kilovatov. V rezervoarje za vodik je mogoče shraniti 54 kg vodika pod tlakom 700 barov, kar naj bi zagotavljalo približno 700 kilometrov dosega z enim polnjenjem.

Quantron QHM FCEV / FCEV AERO

Toda tisto, kar novi model loči od konkurence na trgu, so popolnoma integrirani rezervoarji za vodik v okviru šasije z medosno razdaljo 3,9 metra. Vlačilec je tako v skladu z vsemi predpisi glede dovoljenih dimenzij in ga je mogoče kombinirati z vsemi standardnimi polprikolicami. Za norveški trg je na voljo tudi različica z večjim dosegom (do 1.500 kilometrov), ki seveda zahteva večji rezervoar vodika, s kapaciteto do 116 kilogramov.