Nov menjalnik za težke pogoje

Scaniini seriji samodejnih menjalnikov G25CM in G33CM sta se zdaj pridružila dva nova člana, ki imata v svojih oznakah dodano črko "H" (heavy) - za najtežje pogoje dela.

Samodejni menjalnik Scania
Samodejni menjalnik Scania | Foto: Scania

G25CH in G33CH imata vse vrline in lastnosti svojih bratov. Toda z dodajanjem robustnega planetnega prenosa Scania zdaj ponuja novo kombinacijo robustnosti, hitrega prestavljanja in učinkovite porabe goriva.

Scaniina zadnja generacija avtomatiziranih menjalnikov je znana po svoji tehnološki odličnosti. Ko so bili predstavljeni leta 2020, so ti menjalniki prinesli najboljše zmogljivosti v razredu, kot so povečana učinkovitost in hitro prestavljanje ter manjša teža. Ena izmed njihovih glavnih odlik je širok razpon prestavnih razmerij, ki (skupaj z ustreznim prenosnim razmerjem pogonske osi) poskrbi za delovanje motorja v nizkih vrtljajih, hkrati pa zagotavlja njegov polni navor.

Optimalno ravnotežje

Ker Scania stremi k nizkim vrtljajem motorja in ugodni porabi goriva, je trik v tem, da najdemo optimalno ravnovesje med prestavnimi razmerji in prenosnim razmerjem pogonske osi. Lastnosti Scaniinih menjalnikov za težke obremenitve pomenijo, da lahko več tovornjakov uporablja hitrejše prestave, medtem ko ima za počasno vožnjo na voljo še vedno vse rezerve.

Iz aluminija, tiho in učinkovito

Serija menjalnikov Scania G Opticruise je bila predstavljena leta 2020. Zaradi popolnoma aluminijastega ohišja in manjših dimenzij je od predhodnika lažja za 60 kilogramov, ponuja pa tudi nižjo raven hrupa.

Serija G pomaga uporabnikom prihraniti gorivo z zmanjšanim notranjim trenjem in samo z dvema sinhronoma, saj uporablja pnevmatske aktuatorje in zavoro gredi. Pri delu s pametnim sistemom za upravljanje motorja, kot je pogonski sklop na osnovi Super, je serija G ključnega pomena za hitro in natančno prestavljanje ter majhno porabo goriva.