Nov Fordov električni dostavnik

Ford Pro je predstavil električno dostavno vozilo E-Transit Custom z dosegom do 380 kilometrov. Povsem električna različica najbolje prodajanega evropskega dostavnega vozila, je zasnovana čisto na novo, da bi strankam v segmentu enotonskih dostavnikov zagotovili novo raven produktivnosti.

Ford E-Transit Custom
Ford E-Transit Custom | Foto: Ford

Ford je pri E-Transitu Custom združil globalno moč svojih raziskovalnih, inženirskih in programskih zmogljivosti ter napredno tehnologijo električnih vozil združil z digitalnim ekosistemom programske opreme in storitev Ford Pro, da bi podjetjem pomagal zmanjšati stroške lastništva, izboljšati učinkovitost dela in poenostaviti prehod na električna vozila. Popolnoma nov kombi so razvili po vpogledu v zahteve majhnih in srednjih podjetij, da bi strankam ponudil inovativne izkušnje, ki temeljijo na povezljivosti z oblakom in digitalnih tehnologijah, med celotno življenjsko dobo vozila pa jih je možno razvijati in dopolnjevati s posodobitvami programske opreme Ford Power-Up.


Baterijska tehnologija naslednje generacije omogoča 380 kilometrov dosega in možnost hitrega polnjenja s 125 kilovati. Da bi povečali produktivnost med delovnikom, E-Transit Custom ponuja nove digitalne rešitve za dostavo več pošiljk ter dostop do kabine in tovornega prostora. Kabina je tudi pisarna s povezljivostjo 5G in prilagodljivim delovnim prostorom, vključno s pametnimi funkcijami, kot je volan, ki služi kot ergonomsko držalo za prenosne in tablične računalnike.

E‑Transit Custom zagotavlja nosilnost do 1.100 kilogramov, nižje tovorno dno z lažjim dostopom in v tem razredu največjo vlečno zmogljivost 2.000 kilogramov. E-Transite Custom bodo izdelovali v tovarni Ford Otosan v Kocaeliju v Turčiji, proizvodnja pa naj bi se začela jeseni 2023.


400-voltni baterijski sklop E-Transita Custom z uporabno kapaciteto 74 kWh sestavljajo napredne celice z 82 Ah, ki si jih deli z modelom Ford F-150 Lightning, in zagotavlja za 12 odstotkov večjo gostoto energije kot E‑Transit. Baterija omogoča do 380 kilometrov dosega, kar je po podatkih strank Ford Pro več kot štirikratnik povprečne dnevno prevožene razdalje voznika enotonskega kombija. Namestitev baterije neposredno na karoserijo izboljša trpežnost in zmanjša težo za optimalen doseg.

Kupci lahko glede na svoje zahteve izbirajo med močjo motorja 100 kilovatov ali 160 kilovatov (135 KM ali 217 KM), oba motorja pa ponujata v razredu vodilni navor 415 Nm. Pogonski motor je nameščen neposredno na dno zadnjega dela vozila, zato ne zahteva posebnega pomožnega okvirja; ker je obrnjen za 90 stopinj, omogoča povečanje tovornega prostora ter zmanjšanje teže in zapletenosti. Zmogljiv električni pogonski sklop zagotavlja v svojem razredu vodilno vlečno zmogljivost do 2.000 kilogramov, kar pomeni, da lahko E-Transit Custom nadomesti dizelska vozila v vlogah, ki jim ne more biti kos noben drug povsem električni dostavnik. Za večjo priročnost je lahko po želji nameščena izvlečna vlečna kljuka.


E-Transit Custom je prvo električno vozilo, ki za ogrevanje in hlajenje potniške kabine uporablja v vsa vozila serijsko vgrajeno tehnologijo toplotne črpalke z vbrizgavanjem pare. Ta novi sistem je zasnovan tako, da zagotavlja izboljšano energijsko učinkovitost za optimalen doseg. E-Transit Custom ima energijsko učinkovit zavorni sistem z možnostjo vožnje z eno stopalko. Sistem združuje zaviranje s trenjem in regenerativno zaviranje, ki med upočasnjevanjem zbira energijo za polnjenje baterije, da poveča doseg vožnje. Vozniki lahko v načinu vožnje z eno stopalko ustavijo vozilo, ne da bi uporabili zavorno stopalko.

Vgrajeni polnilnik z močjo 11 kilovatov za trifazni izmenični tok lahko baterijo E-Transita Custom povsem napolni v 7,8 urah, tako da bodo lahko stranke po delovniku baterijo napolnile čez noč. E-Transit Custom podpira tudi hitro polnjenje z enosmernim tokom do 125 kilovatov za polnjenje od 15 do 80-odstotkov v 41 minutah. Nov profil polnjenja omogoča hitro in uporabno polnjenje; pri laboratorijskem testiranju je sistem s 125-kilovatnim polnilnikom v samo 5 minutah dosegel skoraj 38 kilometrov dosega. 

Video


Fotogalerija