Nov avtobus za linijske prevoze

Setra je predstavila novo generacijo avtobusov za linijske prevoze z nizkopodnim vstopom MultiClass 500 LE.

Setra MultiClass 500 LE
Setra MultiClass 500 LE | Foto: Daimler Truck

Avtobusi so prejeli povsem nov izgled, ki se sklada z lani prenovljenimi modeli ComfortClass in TopClass, oblikovna posebnost pa je prehod med nizkopodnim in dvignjenim zadnjim delom, kjer se stekla zaključujejo z zaobljenimi robovi med vmesnim pokončnim stebričkom. Avtobusi bodo na voljo z dvema ali tremi osmi (dolžine od 10,51 do 14,52 metra), ter prav tako z dvojimi ali tremi vrati, ki so lahko različne izvedbe. Izbirati bo mogoče še med tremi armaturnimi ploščami, od katerih je ena po nemškem standardu VDV, dvema motorjema (7,7 ali 10,7 litra prostornine) z razponom moči od 299 do 394 konjskih moči. Pri menjalnikih so izbire štiri, od ročne, preko avtomatiziranega do dveh avtomatskih menjalnikov.

Setra MultiClass 500 LE

V ponudbo prihaja hibridna izvedba z 14 kilovatnim elektromotorjem, ki pomaga pri speljevanju z mesta. Poleg izboljšane aerodinamike avtobusa, hibridnega sklopa in rekuperacije kinetične energije med zaviranjem, dodatno pomaga zmanjševati porabo goriva predvidljiv topografski tempomat PPC (Predictive Powertrain Control).

Setra MultiClass 500 LE

Dopolnjena je ponudba asistenčnih sistemov, kjer je dodana zavorna asistenca Preventive Brake Assist 2 - njeno delovanje je prilagojeno dejstvu da lahko potniki v avtobusu stojijo ter radarski sistem za nadzor desnega boka Sideguard Assist. Serijska proizvodnja se bo začela jeseni in bo potekala v Turčiji, dodatne različice pa bodo postopno dodane spomladi prihodnje leto.

Setra MultiClass 500 LE

Fotogalerija